HEM

Norrbottens Bästa Drink

När fem bartenders från krogarna i Norrbottens län gjorde upp om priset “Årets Drink” tog Signe Lindahl, bartender på Tapas de Papá i Luleå, hem segern. Hennes Sangri-La-drink föll juryn i smaken och vi har vinnarreceptet – och kommentarerna från Signe.

Signe Lindahl har bara jobbat på Tapas de Papá i knappa halvåret, men har erfarenheter från barer i Grekland och några skidorter. Hon är dessutom medlem i Boden-bandet The Glorias.

– Det här är första baren där jag jobbar med bra produkter. Jag var van vid att stå på nattklubb och slunga ut Passoa med Sprite, slänga på en sugrör och ta 130 spänn för det, säger Signe med ett leende.

Att hon, som nybörjare på fronten bartendertävlingar, skulle vinna tävlingen var hon inte alls beredd på.

– När man har sett alla göra sina drinkar – saker jag aldrig själv hade kommit på – tänker jag bara på vilka fantastiska bartenders det finns i Norrbotten.

Tror du drinkvanorna i norra Sverige ser annorlunda ut jämfört med övriga landet?
– Gapet mellan norra och södra Sverige minskar ständigt. Det har hänt väldigt mycket “i baren” i norra Sverige de senaste åren vilket, medför att gapet blivit allt mindre fortare.

Känner du att det har blivit mer populärt nu att beställa en riktigt arbetad drink i baren – än exempelvis ”en stor stark”?
– O ja. Gästerna kräver mer och mer, vilket är jättekul. Folk är mer pålästa och ställer högre krav, de jämför med barer i närområdet och ställer frågor. Ibland behöver dock norrlänningarna lite hjälp på traven att släppa taget om sin Norrlands Guld. Efter några rekommendationer och provsmakningar vågar ändå de flesta testa något nytt och lämnar oftast baren med en ny favoritdryck och ett leende på läpparna.

Varför tror du att just Sangri-La kammade hem segern?
– Jag och Fredrik (barkollegan Fredrik Lundin; reds anm.) sitter på väldigt olika kvalitéer. Vårt mål var att skapa en bred drink som skulle gå hem hos alla målgrupper. Ung som gammal, kunnig som okunnig. Det gjorde vi och därför vann vi.
– Vem uppskattar inte en fräsch sommardrink toppad med cava och mynta?

Om du får titta i kristallkulan och se vilken drink som kommer beställas mest under sommaren 2016 – vilken blir det då?
– Jag tror det går mycket törstsläckande drinkar i sommar. Kanske cavadrinkar till och med. Sedan är jag helt säker på att det blir en gin och tonic-sommar!
– Efterfrågan på finare produkter och annorlunda garnityr blir allt större. Vi på Tapas De Papá laddar upp med egengjord tonic, alltså står vi mer än redo när sommaren når Luleå.

Bästa drinken enligt Signe?
– Helst föredrar jag en rökig single malt. Annars, i drinkväg – en iskall margarita.

Årets Drink

Norrbottens bästa drink 2016 heter alltså Sangri-La. Det är en röd och fräsch sommardrink med cava och mynta, gjord på Godelias dessertvin Libamus. Signe rekommenderar drinken till sommarens alla grillfester – förslagsvis garnerad med ett spett grillad frukt – eller bara som en törstsläckare i goda vänners lag.

Norrbotten-drinkar-686

Sangri-La

Ingredienser:
Hemgjord vanilj- och apelsinmarmelad
Chambord
Miguel Torres 20 y/o
Libamus (Godelias spanska dessertvin)
Fruktig cava
Mynta till garnering

Norrbotten-drinkar3-686

Foto: Petra Isaksson

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar