HEM

Naturlig vinbar med starkt miljöfokus

BAR Malmö presenterar sig som en naturlig vinbar. Miljötänk och ekologi står i centrum, på flera plan. Naturviner och ekologiska viner är ett, val av råvaror och sättet att laga mat är ett annat.

BAR Malmö drivs av Besnik Gashi och Robert Jakobsson, som valt att satsa på en starkt ekologisk och miljöinriktad linje. Vinlistan presenterar naturviner som är valda utifrån kvalitet och som möter menyn med enkla, rena smaker.

Hur tänker ni kring naturvin?
– Naturvin är så brett, det finns många leverantörer, säger Besnik Gashi. Det är också lite för enkelt när det är ordet naturvin som säljs, snarare än själva vinet. Vi går på smak och kvalitet, absolut inte bara att det är ett naturvin, och vinerna passar fantastiskt fint till vår mat där råvarornas egna smaker ska lyftas.

Vilka viner har ni valt?
– Frankrike står för 80% av våra viner och de kommer främst från Loire. Här finns många duktiga producenter. Men vi har viner från flera håll, bland annat från Kroatien. När det gäller naturvin finns det många ”saftiga” viner, dessa har vi valt bort och istället gått på rena och tydliga smaker.

Några tips på lyckade kombinationer mat och vin?
– Våra naturviner är oftast blandningar där flera druvor ingår. Därför är det viktigt att de är just rena och tydliga i karaktären. Ett exempel är det spanska vinet ”de Sol a Sol” från Bodega Bruno Ruiz, som landar riktig bra till både ostar, grönt och vegetariskt. En rätt på rotselleri exempelvis. Lammlägg är ett annat bra exempel på en rätt som matchas bra av ett naturvin.

TESTA VINSTILEN
Vi tipsar några naturviner att testa. Observera att naturvin inte är någon klassificering, utan producentens egen standard som ofta liknar ekologisk eller biodynamisk sådan.


Vinguiden
tipsar