HEM

När champagne gör en tårögd – Champagnedagen på Grand Hôtel

Att champagnedagen på Grand Hôtel är en provning som är extra poppis är svårt att missa, men ska man vara med i svängen så är det bara att armbåga sig fram. Alla tre i sällskapet är nog ganska överens om att just mousserande är väldigt svårt att prova, bubblorna gör det svårare att känna nyanseringar lika tydligt som i exempelvis vitt, icke-mousserande vin. Vi vet alla att smaken är som baken, men här kommer en sammanställning över dagens höjdare (enligt mig i alla fall).

 

Dagens bästa rosé
Generellt sett är det svårt att hitta en bra roséchampagne, vilket är synd eftersom det är ganska vackert med rosa bubbel. Jag var i alla fall fast besluten att försöka hitta en eller ett par riktigt bra. Henkell & Co presenterade Alfred Gratien’s prestigerosé, Cuvée Paradis Brut Rosé – en rosa prestigechampagne som med sin speciella karaktär fick oss alla tre att jubla. Även Louis Roederer (VinUnic) och Charpentier (Charpentier Imports) har en bra roséchampagne.

 

Dagens mest prisvärda
Modern Wines presenterade ett litet ess i ärmen från Epernay – Ernest Rapeneau – som ligger på blygsamma 219kr och finns i beställningssortimentet. Mkt bubbel för pengarna!

 

Dagens mest intressanta presenterades av Provinum – Charles Heidsieck. Denna är extra intressant då de använder en hög andel reservvin, hela 40%, varav de äldsta är över 10 år (många hus använder 20-30% reservvin, men då rör det sig oftast bara om 1-2 årgångar tidigare). Detta gör att till och med deras standardchampagne får en något mer mogen och utvecklad stil, vilket jag råkar gilla.

 

Dagens bästa vintage
Flera av vintage-champagnerna vi provade var såklart top of the line, men det skulle vara en vit lögn att inte erkänna att jag faktiskt blev tårögd när jag smakade på 2008:an från Louis Roederer. Antingen för att jag kände någon slags lättja i att jag inte kastat pengar i sjön när jag shoppade loss i beställningssortimentet för ett par vekor sedan, eller för att den helt enkelt var lika god som jag hade hoppats. Dagens absoluta höjdpunkt enligt mig.

 

Efter att ha provat oss igenom ett hav av olika champagner kände vi oss mätta och trötta i huvudet. Jodå, självklart spottade vi när vi provade oss runt, men allt folk och den höga ljudnivån likt en skolmatsal tog liksom musten ur oss, ja framförallt ur Marcus och David, men de kommer ju trots allt från Boden.

 

 

champagne4

Svårt att att sörpla och spotta med finess. Men jag skäms inte.

 

champagne3

Till vänster ligger en låda med prestigechampagne från Boërl & Kroff värd ungefär lika mkt som en ny Audi. I kontrast ser vi till höger dagens mest prisvärda champagne från Ernest Rapeneau.

 

champagne1

Marcus insuper atmosfären, visst ser han nöjd ut?         Och så träffade vi en välbekant sommelier, Eric!

 

champagne2

Charptentier bjöd på intressant prestigechampagne.          Henkell & Co med det bästa rosébubblet.

Klicka för att dela på facebook