HEM

Myllymäkis julpannkakor

Julen är kanske inte den högtid man främst förknippar med pannkakor. Men om du gör som mästerkocken Tommy Myllymäki och blandar saffran och honung i smeten lovar vi att du kommer vilja både servera och äta dessa under jul- och mellandagarna! Varför inte ihop med ett sött och gott vin.

Gör nu som Tommy Myllymäki och laga frasiga pannkakor till helgerna. För att framkalla lite julstämning passar det utmärkt att smaksätta pannkakorna med lite saffran. För perfekta pannkakor är en stekpanna med lite tjockare botten ett hett tips då värmespridningen blir jämn och fin. Nedan får du ta del av Tommys eget härliga recept på saffranspannkaka.

Myllymaki-Collage-686
Foto: Natur & Kultur och Sundqvist

Tommy Myllymäkis julpannkakor

4 port.
4 st ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 paket saffran
2 msk honung
0.5 tsk salt
50 g smör

Så här gör du:
Blanda mjöl och saffran. Vispa ägg, mjölk, saffran och mjöl till en slät smet. Tillsätt salt och honung. Stek pannkakorna så tjocka eller tunna som önskas.

Servera med vispad grädde och valfri sylt. Och gärna ett glas sött vin till det, som 2014 års dessertvin under Nobelmiddagen – Calvet Réserve du Ciron Sauternes. Vinet har även belönats med utmärkelsen Best Value för ”Mest prisvärda dessertvin” på Systembolaget.

Tommy Myllymäki är en av landets främsta kockar som både vunnit Årets Kock 2007 och tävlat två gånger i Bocuse d´Or (kock-VM). Dessutom är han Sundqvist Quality Ambassadör och har gett ut flera kokböcker på förlaget Natur & Kultur.

Källa: Sundqvist


Vinguiden
tipsar