HEM

Mother – en mat- och mötesplats för 500 gäster

I det nybyggda Mästerhuset mitt i centrala Stockholm har det vuxit fram en jätterestaurang vid namn Mother. Grundarna är bland annat stjärnkrögarna Melker Andersson och Danyel Couet, som utlovar “en välbalanserad kost som ska tilltala både kroppens behov och stimulera smaklökarna”.

– Vi vill finna en ny väg där man kan blanda en skön, rolig kväll på krogen med att man faktiskt äter vettig mat. Vi vänder oss särskilt till en publik som ofta går ut och äter. De som tycker om när middagsbordet också blir en naturlig mötesplats, säger Melker Andersson.

På Mother ska du som gäst kunna välja maträtt efter mättningsgrad och hur balanserad den är. Man jobbar också med så kallade boosters, vilket innebär att du själv kan välja rätt efter någon smaktillsats – som vitlök, ingefära, chili och kakao – och låta denna booster lyfta och förstärka de övriga ingredienserna.

– Vi talar fortfarande om njutning och en gastronomisk kvalitet, men vi tror att den idag omfattar mer än smak och presentation. Medvetenheten om sin kropp och vad den behöver måste inte stå i konflikt med att gå ut, äta och dricka gott och träffa vänner”, säger Danyel Couet.

Oprocessat socker i glaset
Baren kommer att servera naturviner och andra ekologiska viner samt ha omfattande färska juicedrinkar. Drinkutbudet hämtar sin inspiration från den växande juicekulturen i Tel-Aviv och Los Angeles. Baren är den första i Stockholm som inte kommer att arbeta med någon form av processat socker, utan erbjuder istället enbart naturliga sötningsingredienser som honung, agave och färskpressade/kallpressade juicer. Robby Radovic, som startade upp baren på Nobis bland annat, är barchef på Mother.

Köksmästaren Martin Wall, som tidigare har arbetat på Rosendals Trädgård och Moderna Museets restaurang, ser fram emot utmaningen med den nyöppnade restaurangen.

– Möjligheten att få ta matlagning med gastronomiska ambitioner ett steg längre, där miljö och människa ges utrymme, kommer inte en dag för sent!

Mother har ett troligen efterlängtat tänk när det kommer till speciell kosthållning och matallergier. Man ska som vegetarian, vegan eller allergiker inte uppleva ett restaurangbesök som jobbigt eller krångligt. Man satsar exempelvis på att så långt det går vara gluten- och laktosfria. Tekniken ser man som ett praktiskt hjälpmedel så menyerna finns på surfplattor som man beställer direkt ifrån, därefter serveras maten vid bordet.

FAKTA OM MOTHER
När: Mother öppnar 14 januari 2016.
Vem: Grundarna grundarna Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Svensson samt kökschefen Martin Wall.
Var: Mäster Samuelsgatan 19 i Stockholm, med plats för 500 gäster.
Fokus: Mat som man mår bra av och ett stort utbud för vegetarianer, veganer, allergiker och gluten- och laktosintoleranta.
Öppettider: 07:30–00.30 alla dagar. Mother serverar både frukost, lunch och middag och lockar även med en stor bar.

Foton: Grupp F12

Mother-exterior-686-400
Mother-interior
Mother-crew-686-400