HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Med smak av USA

Sommartid är grilltid. Få länder är så starkt förknippade med en äkta grillad hamburgare som USA och vad passar väl bättre än ett amerikanskt vin till den populära köttbiten. Vi bjuder på hemgrillade hamburgare med coleslow och Prohibition Zinfandel från Kalifornien.

Prohibition Zinfandel har fått sitt namn från den amerikanska nationaldruvan zinfandel, av vilken man producerar rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin. Druvan är vanligast i Kalifornien men odlas även i Sydafrika, Chile och Australien.

Namnet Prohibition har kopplingar till The Volstead Act (eller National Prohibition Act) som var en nationell förbudslag, ivrigt påhejad av Andrew J. Volstead, en republikansk representant från Minnesota. The Volstead Act startade den rikstäckande amerikanska förbudseran på 1920-talet. Lagen tillät att små mängder vindruvor odlades för hemmabruk och därmed kunde produktionen av vin på undergroundnivå fortsätta och utvecklas.

The Volstead Act

Vinet Prohibition Zinfandel är en hyllning till nämnda druva samt vinmakarna – som trots förbudstiden fortsatte att producera kvalitativa viner. Det är tack vare dessa ”vinrebeller” och deras kvarlevande hantverk som givit oss möjligheten att njuta av den höga standard som dagens moderna kaliforniska viner uppvisar.

Prohibition Zinfandel är ett stort och kraftfullt vin med fyllig smak av mogna, mörka bär och självklart toner av rostade, amerikanska ekfat. Drickes med fördel till hamburgare, tacos, pulled pork – eller bara som det är!

Grillade hamburgare med coleslaw

Variationerna och recepten på den älskade hamburgaren är säkert lika många som anhängarna av rätten. Allt är tillåtet och ingenting är fel. Här är en version med surdegsbröd och egenlagad coleslow. Grilla, ät och njut – med ett glas Prohibition Zinfandel i näven!

4 port.
Hamburgare
600 g köttfärs
1 röd lök
2 tomater
2 saltgurkor
8 skivor surdegsbröd
2 nävar spenatsallad
Smör till stekning
Salt och nymalen peppar
Coleslaw
¼ vitkålshuvud, ca 200 g
2 morötter
1 litet äpple
1 msk riven pepparrot
1 dl Norrmejerier Crème Fraiche
½ dl majonnäs
1 msk citronsaft
2 tsk fransk senap

Skala morötterna. Finstrimla vitkål och morötter med en osthyvel, mandolin eller i matberedaren. Riv äpple grovt och pepparrot fint. Blanda crème fraiche, majonnäs, citron och fransk senap. Rör ihop med grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt och dra till sig smakerna någon timme.

Knåda köttfärsen och forma till 4 burgare. Skär lök, tomat och saltgurka i skivor. Rosta bröden. Grilla eller stek hamburgarna i lite smör i ett par minuter på varje sida i en grillpanna. Salta och peppra. Fördela salladen på fyra bröd, lägg på hamburgarna och toppa med lök, tomat, gurka och coleslaw. Lägg på ett bröd till lock.

Grillade_hamburgare-686

Prohibition-Zinfandel-glas-686

Receptkälla: Norrmejerier


Vinguiden
tipsar