HEM

Mackmyra i fjällen

På fjället Hovärken i Härjedalen finns numera Europas högst belägna whiskylager. Lofsdalen Skybar har lockat tillbaka Mackmyra till fjällvärlden, där några utexaminerade KTH-studenter födde tanken på en svensk whisky. Året var 1998, platsen Sälen. Nu har drycken hamnat 1 125 meter över havet.

Lofsdalen Skybar har en panoramavy på 360 grader och ett eget whiskylager. Det är Lofsdalens fjällanläggningar och whiskytillverkaren Mackmyra som på hög höjd har förenats i ett samarbete. I Skybaren är tanken att man ska mötas för umgänge, upplevelser och whisky – med naturen som bakgrund.

– Idén till den första svenska whiskyn föddes i en fjällstuga i mars 1998 med skotsk whisky i glasen. Nu ser vi fram emot många sammankomster i Lofsdalens fjällstugor och i Skybaren, men med svensk whisky i glasen, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

Ta liften till whiskyn
Skybaren har tvåningar. Den översta våningen har försetts med panoramafönster, en bar och plats för 60 sittande gäster. Ett rundformat golv av glas i mitten av lokalen visar whiskylagret en våning ner, som ska komma att rymma 700 stycken 30-litersfat. Whiskyfaten och besökarna transporteras till lagret med bandvagn eller 6-stolslift när vädret tillåter.

300 fat är redan reserverade, men det är först nu som erbjudandet öppnar upp för allmänheten. De lyckliga fatägarna blir medlemmar i “Club 1125” och får ta del av olika erbjudanden och evenemang. Skybaren kommer att användas för dryckesprovningar, möten och privata fester.

– Vi är otroligt stolta över den häftiga Skybaren och det unika whiskylagret och hoppas att Lofsdalen och Hovärken blir en attraktion för natur-, fjäll- och whiskyälskare. Vi erbjuder en kombination av den svenska fjällvärldens natur och svensk whisky när den är som bäst – året om, säger Ola Andersson, vd Lofsdalens Fjällanläggningar.

Skybarinterior-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar