HEM

Loires lilla röda

Vindistriktet Loire överraskar med sin mångfald vita viner, sina vackra omgivningar med majestätiska slott och några smått galna producenter. Men Loire överraskar också med sitt röda vin. Det är dags att upptäcka dem nu – innan det är för sent.

Det finns mycket att skriva om när Loire ska upp på agendan. Loire? Frankrikes trädgård och ett av världens vackraste distrikt, samtidigt ett av de minst kända om vi ska gå på djupet. Vi kan slänga oss med några begrepp, en crémant hit eller dit, några svalodlade Sauvignon Blancviner eller kanske en Chenin Blanc. Och visst, säg Sancerre och vinsnobbens saliv lösgör sig.

Det finns samtidigt ett problem, nämligen Nya världen. Eller hur många producenter i Nya världen lyckats med vad ingen trodde var möjligt: att förskjuta referensen på hur vissa druvor smakar, egentligen smakar. Nyligen träffade jag på en wine buddy som tyckte att Loirevinerna, i synnerhet de på Sauvignon Blanc, var tråkiga, lite bleka, närmast intetsägande, anonyma.

− De är ju inte i närheten lika fruktiga och aromatiska som de från Nya Zeeland, sa han.

En sådan kommentar, omöjlig för femton år sedan, idag allt vanligare, lär oss omgående att Nya världens viner, visioner och vinifieringsmetoder tar allt större plats i världen. Men det är alltid på sin plats att vända tillbaka till ursprunget, i synnerhet idag då vi söker oss till klassikerna, där Loires viner har en självklar plats. Och det har sin historia som går 2000 år tillbaka i vinhistorien, att jämföras med Nya Zeeland som satte sina första plantor med Sauvignon Blanc 1973. Här, i Lorie, finns också en rad spännande producenter som förtjänar all uppmärksamhet.

Vinegendom daterad 1850

Sverigebekantingen Domaine Laporte i Sancerre, Loires mest emblematiska distrikt alla kategorier, är beläget i dalkanten La Cassure de Sancerre. Här är jordmånen unik, å ena sidan kalksten, å andra sidan flinta och tillsammans, efter att druvorna vinifierats separat, ger detta närmast unika viner, svårslagna i sin krispighet och mineralitet. Här har också egendomen huserat sedan 1850. Sedan 2013 är vinerna ekocertifierade, utöver att Laportes viner är närmast frivola, lättsinniga i sin karaktär, eleganta med skarp syra. Inte sällan struntar men här i, liksom andra producenter i området, den malolaktiska jäsningen, alltså då skarpa äppelsyror övergår i mjuka mjölksyror. Nej, här är syran ett fundament för vinerna och som ger oss, dessutom, möjligheten att lagra vinerna något år och man skulle kunna säga att det är ett halvjordklot mellan Laportes viner och de i Nya Zeeland. Men Laporte äger en vingård just där, i Nya världens Sauvignon Blanc-epicentrum, Marlborough i Nya Zeeland.

En ägarstruktur som inte är så ovanlig och det finns flera exempel.

Men tillbaka till Loire, Sancerre och Laportes viner som uppvisar en mycket tydlig ursprungston, utan att det ska behöva kosta prestigevin.

Kultförklarad extremist på internationell marknad

En annan producent som satt Loire på kartan är förstås Didier Dagenau, kultförklarad extremist och som hastigt gick bort för nu tio år sedan. Nu var han, med sin domän i granndistriktet Pouilly-Fumé, en mycket säregen producent, kanske mer känd som vinfrankrikes enfant terrible, en man som bland annat tillät sig att döpa om gatan på vilken han bodde till Rue Ernesto Che Guevara. Men samtidigt, av alla hans upptåg var kanske detta hans mest oskyldiga. Många vittnar om hans häftiga humör, intolerans och enorma fokus. Han tog knappt emot besök, men när man väl fick in fötterna bakom grindarna till hans vingård, blev man djupt imponerad av hans passion, han skeptiska hållning till journalister och hans närmast maniska arbete i vingården. Bara hans arbete att få den internationella vinkonsumenten att höja på ögonbrynen och öppna plånboken har betytt enormt för områdets renommé och det är precis vad Loire behöver.

Han var också mycket tydligt med sin idé: att göra världens bästa vin på Sauvignon Blanc. Många menar att han lyckades. Idag leder hans son Louis-Benjamin domänen tillsammans med sin syster Charlotte.

Nu är Loire mer än Sauvignon Blanc, mer än Sancerre och Pouilly-Fumé, mer än enstaka producenter. Det är en mångfald som imponerar med sitt vin, sin miljö, den ringlande floden som gett vinregionen sitt namn och sin mat. Oavsett om vi landar i Vouvray, ett annat toppdistrikt där det görs knastertorra vita viner på Chenin Blanc, eller i takterna kring Nantes där man producerar vita sur lie-viner, de ligger på jästfällning, är det idel kvalitet. Och idel vita viner.

Men för att göra Loire än mer komplext, är det hög tid att vi riktar våra blickar mot de röda vinerna, för de finns och de är alldeles förträffliga. Och gör vi det inte nu, kan det vara för sent. Här odlas ju bland annat Pinot Noir, en druva som idag odlas i varje land som tillverkar vin. Den är knappast synonymt med Loire, och har heller aldrig varit. Om vi istället tar oss an Cabernet Franc, blir det andra tongångar, denna urtypiska Loiredruva och som ger några av världens mest spännande röda viner. Här är Loire fortfarande unikt och det gäller för producenterna att handskas varsamt med den, både satsa på kvalitet men också hitta ut på marknaden. Vi vet att det är en druva fler och fler producenter runt om i världen odlar och vi ser också att det finns vindistrikt runt om i världen som kan konsten att tillverka riktigt, riktigt bra viner på druvan, Villany i södra Ungern inte minst. Men många fruktar att den går samma väg som Sauvignon Blanc, att det generiska förskjuts från det svala Loire med komplexa, lagringsbara viner till mer fruktorienterat vin tillverkat för omedelbar konsumtion.

På den internationella vinarenan borde det helt enkelt finnas utrymme för fler röda viner från Loire. Innan det är för sent, innan Nya världen sätter agendan för hur ett endruvsvin på Cabernet Franc ska smaka.

Och då lär de inte smaka som vinerna från Loire.

Kortfakta Loire


Vinguiden
tipsar