HEM

Köttbullens Dag

Be en svensk nämna en riktigt traditionell, svensk maträtt och vi kan nästan lova att de flesta säger köttbullar. Med mos, med kokt potatis, med pasta – och med den rullade köttfärsbollen i självklart fokus. Vi hyllar den älskade köttbullen med en alldeles egen dag!

Köttbullens ursprung är inte helt klarlagt. Man vet dock att det bjöds på köttbullar redan under medeltiden, vid Richard den II:s hov i England till exempel. Man har även funnit riktigt gamla kokböcker från Irak, där varianter av köttbullsrecept ingick. Första gången köttbullen nämns i tryck i vårt land är i Cajsa Wargs kokbok från 1755, Hjelpreda I Hushållningen för Unga Fruentimber. Köttbullen började dock inte konsumeras bland “vanligt folk” förrän i mitten av 1800-talet, då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga i hemmet och kunde underlätta arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en kokt bulle – en frikadell.

Älskad Ikea-bulle

Ikea och köttbullar är ett strävsamt gammalt par. Hela världen beställer denna maträtt när de handlar inredning på varuhusen och bara i Storbritannien har Ikea sålt 11,6 miljarder köttbullar, från 1960 till för ett par år sedan. Smaka på den siffran.

Kottbullar-tallrik-686

Här är ett, av hundratals, recept på köttbullar som fått smak av bacon, vitlök, timjan och muscovadorörsocker. Som en hyllning till Köttbullens Dag den 23 augusti.

Kryddiga köttbullar

1 finhackad gul lök
2 tsk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
Smör eller margarin
2 paket tärnat bacon
1 kg nötfärs
1/2 kg fläskfärs
1 riven gul lök
2-3 kalla, kokta rivna potatisar
3-4 rivna vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan

Så här gör du:
Blanda den hackade löken och muscovadosockret och stek i matfett i en stekpanna. Låt svalna. Hacka baconbitarna så att de blir riktigt små. Blanda samtliga ingredienser i en skål och rör samman till en slät smet. Forma bullar i lagom storlek. Stek i matfett.

Servera till potatis eller pasta och gärna en brödbit. Och ett glas vin.

Vintips

Vi tycker att ett fruktigt och smakrikt rött vin från Kalifornien i USA, som Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, passar fint till köttbullar.

Kottbulle-vin-686
Receptkälla: Dansukker

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar