HEM

Klubbviken Havsbad och bubbel

Sommar är skärgård och en skärgård som kan stoltsera med drygt 1 300 öar är Luleå – en del av Bottenvikens skärgård, som sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda i norr. Vi tog båten ut till populära Klubbviken Havsbad för sol, mat och dryck och fångade samtidigt en av eldjsälarna där.

Klubbviken Havsbad har sin riktiga högsäsong nu, med start på midsommardagen och fram till slutet av sommaren. Stranden, stugorna och serveringen fylls med stadsbor och skärgårdstörstande turister från när och fjärran. Roger Nilsson kallar sig själv allt-i-allo och hinner ta några ord med oss mellan sysslorna.

– Klubbviken ingår i Brändögruppen, så på vintern jobbar jag som guide på Brändö Konferens och Fritidsby och sommartid är jag här. Man kan säga att jag alltid är i den bästa av två världar!

Snöskovandring och vågskvalp

Brändö har stort fokus på konferenser och erbjuder många vinteraktiviteter som hundspann, snöskovandring, packissafari, sparktävling, “dinner on ice” – och vinprovning. Norrskenet är väldigt lockande för framför allt utländska besökare och engelsmännen i synnerhet verkar oerhört förtjusta i den norrbottniska naturen.

– Skolloven i England matchar de svenska så därför kommer många engelska familjer hit. Framför allt på vintern, men de letar sig även ut i skärgården på sommaren.

– Här på Klubbviken kan man hyra våra mysiga tvåbäddsstugor, som ligger ett stenkast från vattenbrynet och där man får känslan av att sova i en båt. Vill man ha egen toalett, dusch och matlagningsmöjligheter finns fem stycken större fyrbäddsstugor, med utsikt över gästhamnen och badstranden.

Roger berättar att de flesta som kommer ut till Klubbviken – med egen båt eller Brändögruppens turistbåt Stella Marina – kommer för badet och maten. Och den sköna miljön och stämningen.

– Jag vill inte påstå att vi har någon “finrestaurang” här ute. Köket är litet och vi är beroende av transporterna från stan. När vi har fått ölleverans till exempel kör vi fyrhjuling med släp för att hämta pallarna i hamnen. Men vi försöker hålla en enkel, vällagad meny som ska funka för de flesta. Och som doftar lite skärgård. Våra specialiteter är fiskrätter från Luleälvens fräscha vatten.

Klubbviken-stromming-ceasarsallad-prosecco-686

Skärgårdsbuffé och ceasarsallad

Vi väljer skärgårdsbuffé med ortens lax, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, färskpotatis, Klubbvikens sill och färska räkor med mera samt ceasarsallad och Klubbvikens klassiska strömming med potatismos och rårörda lingon. Välsmakande och i gott sällskap av några glas prosecco Treviso och Bosco di Fratta. Lite besviket konstaterar vi att Klubbvikens surströmmingsskiva kommer äga rum först i augusti.

Restaurangen rymmer totalt 350 matgäster – 200 på verandorna utomhus, där den vackra utsikten ingår, 50 på entréplan inomhus och 100 på övervåningen. Helgerna bjuder på levande musik och ibland även dans. När havsbadet är stängt för säsongen kan man hyra stället för firmafester, konferenser, bröllop eller privata fester.

Klubbviken-restaurang

Vi beställde ceasarsallad med räkor på Klubbviken Havsbad, men passar på att bjuda er på en sallad med Västerbottensost och sardeller. För skärgårdsutflykten – eller när som helst när du är hungrig!

Ceasarsallad med Västerbottensost

4 port.
1 vitlöksklyfta
4 skivor bondbröd
4 msk smör
1 ägg
5 sardellfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
saft av ½ citron
1 dl Norrmejerier Crème Fraiche
4 msk mjölk
1 romansalladshuvud
1 dl Västerbottenost®, hyvlad
Salt och nymalen svartpeppar

* Halvera vitlöksklyftan och stryk snittsidan mot brödskivorna. Skär brödet i tärningar. Stek i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra.
* Lägg ägget i kokande vatten och koka cirka 3 minuter. Skölj i kallt vatten och låt svalna.
* Mosa sardellfiléerna med pressad vitlök, tillsätt citronsaft och skalat ägg. Kör blandningen med en stavmixer till en jämn dressing. Tillsätt crème fraiche och mjölk, blanda igen. Smaka av med peppar och lite salt om det behövs.
* Skölj salladen och bryt den i blad. Blanda med dressingen och toppa med krutonger, hyvla över Västerbottensost och peppra.

Klubbviken-Cesarsallad_med_vasterbottensost
Receptkälla: Norrmejerier

Klubbviken-Roger-686
Roger Nilsson, Klubbviken Havsbad

Klubbviken-fonstervy-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar