HEM

Klassisk aperitif för löst leverne

Visst signalerar Lillet, den klassiska aperitifen, lite skönt häng, sol, hav, sand mellan tårna. Berömmelsen för aperitifen kommer faktiskt redan i början på 1900-talet då den serverades på färjorna över till Amerika.

Det kanske inte är alldeles positivt att förknippas med en av filmhistoriens värsta seriemördare och kannibal därtill. Men faktum är att Hannibal Lector, författaren Thomas Harris fascinerande skapelse, har Lillet som sin favoritdrink. Han konsumerar den gärna kall, rikligt med is och en apelsinskiva i.

Och det är så den kanske serveras som bäst. Alternativet är att byta ut apelsinen mot en lime eller citronskiva. Är med mer på den gröna sidan, går det utmärkt med en bit gurka. Poängen är att man tar den just som en aperitif, en solig eftermiddag, kanske någon halvtimme före maten, eller senare på kvällen, vid strandhaket eller i trädgården.

Lillet signalerar med andra ord lite löst leverne, linnekavaj, sommarklänning, kanske en solhatt och sand mellan tårna, något man också från producenthåll gärna exponerar. Redan för hundra år sedan serverades den för en internationell publik, den som tog sig över till Amerika.

Det är helt klart en klassik, seriös produkt som nu också når ut på den internationella marknaden. Som man kan misstänka kommer Lillet från Frankrike. Det är en blandning av vin från Bordeaux och sprit smaksatt med citron (eller annan liknande frukt) och kan komma som vit, röd eller rosé.

Det är den vita som är den mest populära och serveras den med is och en skiva citrusfrukt, är det närmast optimal som aperitif med sin fina smak av både honung, lime, mint och citron. Eller varför inte som drinkingrediens? En Vesper kanske?

Vesper

Häll i följande ingredienser i en shaker fylld med is: en del Lillet Blanc, sex delar gin, två delar vodka. Skaka ordentligt, servera i ett Dry Martiniglas med en skiva apelsin i.


Läs mer och beställ här: