HEM

Kärlek, vin och Valentin

Kär dag har många namn. Vi svenskar kallar den oftast Alla hjärtans dag men andra populära benämningar är Valentine, Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Alla har de två saker gemensamt – kärlek och den 14 februari.

Det finns mer än ett helgon som skulle kunna göra anspråk på att vara “den rätte Sankt Valentin”, men de har alla gått martyrdöden till mötes på 200- eller 300-talet. En präst i antikens Rom, Valentinus, är det mest kända helgonet och den 14 februari har blivit den officiella minnesdagen, på anmodan av den romerske påven Gelasius I. Nu pratar vi år 498, så Valentindagen är på intet sätt något modernt påfund.

Det dröjde till medeltiden innan man började koppla ihop Sant Valentins dag med kärlek och romantik. Kopplingen hämtades troligen från djurvärlden, då fåglar sägs leta efter sin partner i mitten av februari. Ungdomar inspirerades att fundera på sin egen tillkommande partner, om inte för livet så åtminstone en tid framöver – deras Valentin. Under 1300-talet var den 14 februari en festdag för unga och förälskade i Frankrike och England, vilket förknippades med helgonet Valentin. Ungefär vid samma tid uppkom seden med skrivna kärleksbrev och rimmade dikter tillägnade sin kärlekspartner. Några hundra år senare, på 1800-talet, var det vanligt med färdigtryckta Valentinkort och man började även ge varandra små kärleksgåvor. Och på den vägen är det.

Paketerad kärlek
Vi tycker såklart att vin är kärlek, vilket vi inte är ensamma om. Den italienska vinproducenten Etiké Vini har en serie vinflaskor som de smyckar med ett hjärta. De paketerar sina viner med en speciell slags keramisk etikett, som är skyddad av ett internationellt patent, och marknadsför sina egna produkter som “kvalitetsvin i innovativa och unika förpackningar”.

Ti Amo Pinot Grigio är ett av dessa hjärtprydda viner. Ett krispigt vitt vin med doft av melon, päron och citrus. Smaken är fruktig och gör sig bäst vid cirka 8°C. Kombineras med fördel med skaldjur, vit fisk, pasta med svamp, ljust kött och ostbrickor.

Ti Amo Spumante Brut är ett mousserande vitt vin (art nr 77342) med torr, ungdomlig, fruktig smak och tydliga inslag av honungsmelon, päron och citrusskal.

77342-ligg2

Ti Amo Primitivo di Puglia (art nr 76777) är ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av fat, hallon, blåbär, lakrits, örter och vanilj. Serveras helst vid cirka 16°C, gärna till ljust kött.

76777-ligg2

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar