HEM

Kallt och varmt i utsökt mix

Tunga desserter hör inte riktigt sommaren till. Varför inte bjuda på en iskall kaffedrink efter maten – eller bara när sötsuget infinner sig. Baileys Affogato är både drink och dessert och kombinerar smakerna av varmt kaffe och iskall Baileysglass.

Baileys och kaffe är en klassiker som kan varieras i all oändlighet. Nu på sommaren passar det extra bra med en svalkande och uppiggande dessert efter grillmiddagen eller pastasalladen i bersån. Det är matskribenten Cassandra Lundgren som har tagit fram den här varianten på den populära italienska desserten Affogato.

Affogato betyder ”dränkt” på italienska och är en kaffebaserad dessert som kombinerar varmt med kallt och består av en skopa hemlagad glass toppad med en enkel espresso. I Baileys Affogato är glassen gjord av Baileys Original Irish Cream och kan med fördel förberedas på morgonen för att vara färdig att serveras till kvällen.

Baileys Affogato

Recept för en servering
En dubbel espresso eller en kopp riktigt starkt kaffe
1 kula Baileysglass (se nedan för recept)

Baileysglass
0,5 dl Baileys Original Irish Cream
1 dl socker
3 ägg
3 dl grädde
1 vaniljstång

Gör så här:
Vispa grädden. Vispa sedan ägg och socker pösigt i en separat bunke.
Blanda ner frön från en vaniljstång och 0,5 dl Baileys Original Irish Cream i äggblandningen.
Blanda samman äggblandningen och grädden. Häll glassen i en form och ställ i frysen minst 3 timmar. Rör om i glassen ett par gånger under tiden.

Servering:
Brygg kaffet och häll i en skål. Skopa sedan upp en kula Baileysglass och placera den i mitten av skålen. Du kan också börja med glassen och sedan långsamt ringla kaffet över Baileysglassen. Servera genast.

Baileys_Affogato-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar