HEM

Jägarvin med älgtacos

Innan julens alla frestelser, och så länge hösten ännu pågår, vill många gärna äta vilt till vinet. Här är ett rött vin som är speciellt framtaget för viltkött – i perfekt harmoni med älgtaco och potatisstomp!

Hunting Trail Intense & Wild är ett medelfylligt vin från Frankrike. Ett rött vin komponerat specifikt för vilträtter.
– Det känns fantastiskt roligt att kunna presentera det perfekta vinet för vilträtter som hjort, rådjur eller vildsvin. Hunting Trail är full av solmogna björnbär, mandel och örter såsom timjan och rosmarin. Doft och smak som tillsammans hyllar det vilda, säger Markus Eriksson, produktchef på Spring Wine & Spirits.

Jägare på stigen

För alla som uppskattar naturen och det vilda så finns det en inneboende historia kring måltiden. Känslan av att gå på sin favoritstig en frisk höstmorgon eller att stå vid en spegelblank tjärn samtidigt som dimman sakta glida fram över ytan. Ljudet av kvistar som bryts och den mäktiga synen av rådjur som kommer fram bakom lövträden. Det hemliga svampstället och sedan lugnet som infinner sig framför en sprakande brasa efter en tursam dag i skogen. Den berättelsen, tillsammans med det smakrika viltköttet, de handplockade bären och den smörstekta svampen, delas gärna med familj och vänner.

Hunting Trail Intense & Wild är som namnet antyder ett ungdomligt, intensivt vin som passar utmärkt till allehanda vilträtter. Addera vitlök, en nypa örter och en krämig svampsås så har du en perfekt måltid. Vinet har en rik smak med inslag av mörka plommon och vilda björnbär som samsas med toner av ek, rostat kaffe, mandel och vanilj.

Älgtaco med potatisstomp

Köttgryta
4 msk smör
800 gr älginnanlår, strimlat kött
200 gr pärllök
2 morötter (gärna i olika färger), skalade och skurna i bitar på 2 cm
200 g shiitakesvamp
4 dl viltfond
3 dl grädde
2 cl Calvados
3 msk äppelmos
2 tsk fransk senap
Så här gör du med köttet:
Stek det strimlade köttet gyllenbrunt, med smör, i gjutjärnsgryta eller på stekhäll (murikka) tillsammans med lök, morötter, lök, svamp och lite tomatpuré. Häll på fonden och grädde, låt alltsammans koka ihop. Smaksätt sedan med äppelmos, senap, salt och peppar.

Mandelpotatisstomp

500 gr mandelpotatis, skalad
2 dl grädde
2 msk smör
Salt och peppar från kvarn

Så här gör du potatisstomp:
Koka den skalade potatisen i saltat vatten tills den precis mjuknat. Häll av och ”stompa” potatisen grovt. Tillsätt gräddmjölk och smör. Smaka till sist av med salt och peppar.

Bönmole

150 gr gröna edamerbönor
2 dl färskost
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk limejuice
Salt, peppar
Limesaft samt rivet limeskal

Så här gör du bönmole:
Mortla eller mixa bönorna tillsammans med den rivna vitlöken, tillsätt färskost, smaksätt med salt och peppar samt rivet skal och saft av lime.

Björnbärschutney

150 gr björnbär
2 msk mango chutney
Svartpeppar

Så här gör du chutney:
Blanda björnbären försiktigt med mango chutney och smaka till sist av med svartpeppar från kvarn.

Tillbehör

Duka fram skålar med saltgurka skuren i stavar och smulad fetaost. Lägg också fram mjukt tunnbröd eller mjukt tacobröd. Ät, drick och njut!

Hunters-Trail-taco-686
Receptkälla/-foto: Hunting Trail

I samband med att vinet introducerades i november lanserades även en webbplats med recept och inspiration kopplat till vildmarken. Här hittar du den sajten.


Vinguiden
tipsar