HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Israels viner – uppstickare som uppskattas

Det har producerats vin här i tusentals år. Trots det är israeliska viner okända för de flesta. Men de senaste 30 åren har den israeliska vinindustrin upplevt en fantastisk tillväxt, både i antalet vingårdar, export och erkännande från vinkännare över hela världen. Vinguiden ger dig en snabbkoll på drickvärda viner som är på tillfälligt besök på Systembolaget.

En jordblandning bestående av terra rossa, grus och vulkanisk sten tillsammans med varierande höjder och temperaturer har gjort Israel och Libanon till ett vincentrum under mer än 2000 år. På senare tid har Israel kommit att bli en av medelhavets prisade vinexportörer, som tidigare varit relativt okänt. Vin har historiskt sett varit en integrerad del av den judiska religionen liksom en essentiell del av de judiska högtiderna och traditionerna. Det halvtorra medelhavsklimatet med långa, torra somrar och korta fuktiga vintrar samt ett ökenklimat i Negevöknen i kombination med ett gediget och välutvecklat lantbruk ger riktigt fina viner. Ja, så bra viner att de t.o.m vunnit priser, bland annat tre guld i kategorin rödvin och ett silver i kategorin vitt vin i PAR Wine Award International 2017.

Det finns över 300 israeliska vackra vingårdar runt om i landet som sträcker sig från bergen i norr till öknen i söder. Vingårdarna är populära turistmål som tagit emot många vinintresserade turister från världen. Några av de mest välbesökta och prisade vingårdarna finns belägna i Galilee, Golan, Mount Carmel i norr, Judean Hills & Foothills i de centrala delarna samt till Negevöknen i söder.

Här är några intressanta vinproducenter:

Binyamina Winery
En vingård som grundades av Joseph Zeltzer år 1952. Med en hög dos passion började Zeltzer sin tillverkning i hjärtat av den pittoreska byn Binyamina, som numera anses som Israels officiella vinregion. Vingården Binyamina är främst känd för att producera ett av Israels mest ikoniska kosherviner – The Cave. Ett koshervin innebär att vinet har tillverkats enligt de judiska, religiösa reglerna och inte behandlas av någon som inte är välsignad. Vinet är en bordeaux blend utav druvor från Cabernet sauvignon, Merlot och Petit verdot och vinet lagras under 24 månader i en mörk grotta, vilket är anledningen till
namnet ”The Cave”.

Domaine du Castel
En av de mest välrenommerade vingårdarna i Israel. 1988 grundade Eli Ben Zaken vingården i Judean Hills, ett område i närheten av Jerusalem. Vingården är belägen 750 meter över havet och år 1992 lanserades Domaine du Castels första vin Castel Grand. Sedan starten har vinet producerats av samma familj och vingården drivs numera av av Zakens barn. Vingården har vid ett flertal tillfällen tilldelats med utmärkelser av bland annat den inflytelserika vinrecensenten Robert M. Parker Jr. och hans plattform The Wine Advocate.

Golan Heights Winery
Golan Heights Winery grundades 1983 och är en av de första vingårdar som etablerades i området. Golanhöjderna har ett unikt klimat med vulkanjord, snöstorm under vintern, långa och varma sommarperioder med kalla nätter, vilket ger möjligheter till att producera flertalet viner med olika karaktärer. Golan Heights Winery har 28 vingårdar på över 600 hektar, där 19 olika druvsorter odlas. Golan Heights Winery blev den första israeliska vingården att hamna på vinmagasinet Wine Spectators prestigefyllda lista på ”årets 100 bästa viner”.

Galil Mountains Winery
I bergskedjan i övre Galileen, nära den lilla staden Kibbutz Yiron, hittar du Galil Mountain Winery. De har fem vingårdar i området, en modern produktionsanläggning och erbjuder ett inspirerat urval av prisbelönta viner. Galileen är en region som har ett tusenårigt vinproducerande arv, men hos Galil Mountains Winery produceras vinerna idag i en modern och avancerad vinproduktion. Vingården ligger på drygt 1000 meter över havet och områdets topografi, mark och klimat ger druvorna dess unika egenskaper och smaker.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar