HEM

Internationella GT-dagen

Gin är en destillerad spritdryck, skapad i Nederländerna på 1600-talet, som är smaksatt med kryddor och det karakteristiska enbäret. Den användes från början i ett medicinskt syfte, men idag kopplar nog de flesta samman gin med tonic. Och drinken har till och med fått en egen dag – Internationella Gin & Tonic-dagen!

Historien om gin börjar redan 1572 då en holländsk professor upptäckte att kombinationen alkohol och enbär inte enbart hade en medicinsk effekt, utan dessutom smakade gott. Denna dryck kom att kallas genièvre, som är franska för enbär. En framgångsrik sprittillverkare fick idén att blanda socker och örter i medicinen, och därmed föddes den holländska nationaldrycken Genever.

Medicin spetsad med gin
Under 1600-talet tog soldater med sig drycken över Engelska kanalen till de brittiska öarna och på 1700-talet gjorde engelsmännen en egen lättare och torrare variant som fick namnet gin. Drycken blev oerhört populär när det engelska parlamentet tillät fri produktion av gin, samtidigt som man la tunga skatter på importerad sprit och öl. Flera tusen ginbarer dök upp i landet.

Fortsätter man blicka bakåt i tiden, till 1800-talet, så sägs drinken GT ha skapats som ett botemedel mot malaria. Det var de engelska soldaterna i Indien som fick mineralvatten med en skvätt kinin mot den fruktade sjukdomen. För att blandningen skulle bli mer “drickbar” och mindre besk tillsatte man lite gin – och vips så hade man en gin och tonic!

När man destillerar gin används en speciell typ av kolonnapparat som kallas Coffey-destillator, efter den skotske destillatören och grundaren Aeneas Coffey. Den neutrala spriten, oftast sädesbrännvin, smaksätts sedan med framför allt koriander och enbär ihop med apelsin, citron, kanel och angelikarot.

GT måste vara världens enklaste drink att blanda och svår att misslyckas med. När världen väljer att hylla den populära drinken lite extra den 9 april vill ju inte vi vara sämre!

4 cl Beefeater gin
Tonic
Citron eller lime för garnering

Gin-Tonic-PR686

Drinkbild: Pernod Ricard

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar