HEM

Aktuellt

Hitta rätt dryck till surströmmingspremiären

Tredje torsdagen i augusti är det återigen säsongspremiär för surströmming, vilket i år infaller den 18 augusti. För att hjälpa dig navigera bland alla drycker som passar till den här rätten har vi tagit fram en kort guide. Välkommen in i surströmmingens värld.

Öl och snaps – klassiker som alltid fungerar

En klassiker som bara inte går att missa är surströmming med mandelpotatis och smör. En enkel måltid där smöret lyfter fram de bästa smakerna ur fisken. Syrorna som ger surströmmingen sin lukt är nämligen fettlösliga, vilket gör att fettrika tillbehör verkligen kommer till sin rätta. En ljus öl är alltid ett bra val för att balansera ut syrorna och saltet från fisken.
Till en svensk tradition vill vi givetvis även passa på att tipsa om svensk öl. Grosshandlarens Pilsner har en maltig smak med inslag av honung, citrus och örter. Ölen passar suveränt till knäckebröd vilket är perfekt om du vill avnjuta din surströmming med en bit bröd. Även EyBro eller en klassisk Mariestads passar bra till surströmming. Likaså är snaps ett alternativ som alltid fungerar bra ihop med surströmming. Här finns det en uppsjö av snaps att välja mellan. Varför inte passa på att testa några nya sorter?

Vin till surströmming?

Men för den som älskar vin då? Kanske inte det mest självklara valet, men givetvis finns det viner som passar utmärkt till den jästa fisken. Eftersom surströmming är salt med starka aromer fungerar den bäst med syrliga, friska samt fruktiga viner. Syran i en Champagne funkar förvånansvärt bra i kombination med surströmming. Precis som ett fruktigt rosévin med inslag av röda bär lyfter sötman fram smaken i surströmmingen.

Två goda viner till surströmmingen

Domaine de Collavery
2022
Domaine de Collavery
Ett friskt och bärigt vin med inslag av hallon, smultron, färska örter och blodgrapefrukt.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
105 kr

Stoneleigh Riesling
2022
Stoneleigh Riesling
Från vindistriktet Marlborough i Nya Zeeland kommer detta fruktiga vin med inslag av gröna
äpplen, melon, krusbär och citrus.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund