HEM

Aktuellt

Hetaste vinbaren i Milano

Rapport från en genuin italiensk vinbar med vinet som enda inramning, bokstavligen.
N´Ombra de Vin är ett klassiskt vattenhål för vinentusiaster i Milano och ett bra stopp för dig som turistar. Vi träffar Marco Marone som plockar fram några favoritviner.

Vinshop och enotek sedan 1973, vinbar sedan ett tiotal år och något av ett måste för den vinintresserade i Milano, alltså. N´Ombra de Vin. Ser ut att vara en anspråkslös mindre bar i gatuplan, men visar sedan upp en stor källarlokal med omkring 3 000 viner som säljs eller serveras på plats med tilltugg. Här finns ingen speciell inramning eller några andra krusiduller, utan fokus är kort och gott bra vin. Marco Marone är ansvarig sommelier.

Hur ser tanken ut bakom vinerna i din källare?
– Strategin är tämligen enkel, det handlar om kvalitet, säger Marco Marone. Tycker jag ett vin har intressanta kvaliteter kan det platsa i min källare. Vi är inte nischade åt något särskilt håll, utan har en bra bredd av internationella viner. Visst, vi har många ekologiska viner och även naturviner, det kommer med bredden, men det är i sig inga kriterier för ett bra vin.

Något som är särskilt intressant på vinscenen?
– Jag har många småskaliga producenter representerade. Produktionen är ett par tusen flaskor eller mindre. Ofta handlar det om yngre och hängivna vinmakare som har en idé och som arbetar hårt. Här hittar jag intressant kvalitet.

Har du italienska favoritviner att tipsa oss om?
– Jag gillar rena och raka viner på druvan Sangiovese. Rossovigliano från Toscana är ett lättdrucket exempel, enkelt men ändå med viss elegans. Funkar fint till kallskuret eller en kötträtt som inte är för tung. Samma producent har även stått för en liten volym av L´Erta, ett torrt vitt vin med bra struktur på druvan Trebbiano.

Om vi går till andra regioner eller druvor?
– I Piemonte görs ett vin på Nebbiolo plus 20 procent Vespolina, vilket ger en egen karaktär. Boca från Barbaglia. Sicilien med sina vulkanviner från trakten kring Etna är intressant. En favorit heter Mareneve, syftar på gatan ner till havet. Producenten heter Fredrico Graziani, en ung och duktig vinmakare, en av flera i den här trakten som jobbar på ett bra sätt.

TESTA VINSTILARNA
Vi föreslår några bra alternativ till de viner Marco lyfter fram, viner som bjuder på motsvarande känsla. Bra Sangiovese från Toscana, karaktärsfullt på bland annat druvan Trebbiano och intressant vin från Sicilien. På Marcos topplista just nu finns även en Franciacorta från Lombardiet och Taurasi från Kampanien.


Lena Ekberg

Vinguiden
tipsar

159.00 kr