HEM

Här tillverkas Uppsalas eget vin

Eget vin, egen öl och egen gin. I Länna Bruk utanför Uppsala skapas ädla drycker från grunden.
– Det här gör jag med hjärtat, säger entreprenören Asterios Ziakoulis.

Någon mil utanför Uppsala ligger Länna Bruk. Den gamla masugnen har anor från 1700-talet och förvandlades till sågverk på 1900-talet. I dag är det helt andra produkter än järn och trä som kommer från bruket. Här produceras de ädlaste drycker med hantverksmässiga metoder.

Uppsalaentreprenören Asterios Ziakoulis är mannen bakom den nya inriktningen på Länna Bruk. För några år sedan köpte han det nergångna bruket. Steg för steg har bruket renoverats och i dag finns ett vineri och destilleri två plan. Det finns även en restaurang som serverar grekisk mat och brukets egna viner.

– Det här är något jag gör med hjärtat, inte i första han för att tjäna pengar, berättar han.

I dag är det gamla bruket förvandlat till ett modernt litet vineri. Runt om i vineriet ligger viner på lagring i ekfat från Bordeaux.

Vineriet importerar druvor från Grekland och sedan pressas de och jäses på Länna Bruk. Sedan tappas de upp på ekfat från Bordeaux där de lagras för att få den rätta smaken. Uppsalas egna viner får fina betyg av de som provsmakat.

Druvorna kommer från Asterios egna odlingar i Grekland. Väster om Leptokaryá, vid foten av Olymposberget och dess slutning ligger odlingarna. Länna Bruk odlar Syrah, Merlot, Cabarnet Sauvignon, Chardonnay och Assyrtiko. Stockarna är fem år gamla och odlas ekologiskt. Vinsorterna har namn som Direktören, Kristina och Karl-Oskar. I Uppsala finns de i det ordinarie sortimentet, i övriga Sverige måste du beställa.

Länna Bruk tillverkar även öl, de har både släppt suröl och egen IPA. Egen gin är under lansering och snart kan det även bli Calvados, producerad på äpplen från villor och gårdar runt Länna och Uppsala.

Kristina Syrah Merlot Cabernet Sauvignon

Kristina Syrah Merlot Cabernet Sauvignon 2017

Art.nr: 71992 - Pris: 98 kr

Länna Bruk Dryckeshandel Nr.1 Hallon

Länna Bruk Dryckeshandel Nr.1 Hallon 0

Art.nr: 33698 - Pris: 59.80 kr