HEM

Gulddraken 2017

Tidningen Dagens Nyheter har i många år granskat Stockholms krogvärld och tävlingen Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Viktiga kriterier generellt är smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor. Andra faktorer som påverkar bedömningen är fantasi, ambition, vinlista och fingerfärdighet i köket. Vinguiden var med när årets vinnare korades.

Fem krogar och ett kafé prisades under galan, som lockat till sig större delen av Stockholms kockar, barristor, bartenders och krögare. En intressant iakttagelse och konstaterande är att samtliga vinnare ligger i Vasastan. Platsen för arrangemanget var Restaurang K-märkt, som drivs av kocken Hanna Normark, vinkyparen Jens Dolk och konditorn Daniel Roos. Man kan då lätt tro att det serverades vin på korsen och tvären under galan, men temat för kvällen var Jägermeister. I drinkform med ingefärsdricka och gurka samt Jägerbombs, som det enligt obekräftade källor slogs nordiskt rekord i med 4 000 imponerande cocktails! (Jägerbomb är en drink som blandas genom att släppa ett shotglas med Jägermeister i ett glas Red Bull; reds anm.)


En bar kommer lastad med Jägerbombs!

Här är de tävlande kategorierna och respektive vinnare.

Kategori Krog Lyx

Adam/Albin med motiveringen: “Det perfekta mötet mellan lyx och kvarterskrog. Den fasta menyn bjuder på stora upplevelser i litet format, överraskningar kombinerade med välbekanta smaker. I den ombonade lokalen känner man sig som hemma, och i kombination med uppmärksam service och utmärkt vinlista får vi ett krogbesök som är övertygande helt igenom.”

Kategori Krog Mellan

Portal med motiveringen: “Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.”

Kategori Krog Budget

800 grader med motiveringen: “Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umami-maffiga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.”

Kategori Kafé

Mellqvist Caffè Bar med motiveringen: “Här blir man välkomnad som en stammis direkt samtidigt som man får dricka sitt kaffe ifred om det är det man längtar efter. Lokalen är lugn och varm, tulpanerna på bordet precis lagom överblommade, kaffet perfekt och äggmackan ljuvlig. Mellqvist Caffè Bar följer med i utvecklingen utan att förlora sin själ – och nu är de bättre än någonsin.”

Kategori Bar

Yuc! med motiveringen: “I glasen balanseras hetta och fräschör, från högtalarna dundrar flirtig hiphop – och varje beställning i baren får lika omfattande omtanke. Skicklig kunskap kring hantverket ligger som en självklarhet i bakgrunden, men här kommuniceras mer fest än nörderi – mer smak än styrka. Må det bli en vägvisare för Stockholms barscen 2017.”

Vinnarfotona: Hans Fridén


Vinguiden
tipsar