HEM

Grattis i förskott Finland

Under 2017 firar Finland landets 100 år som självständig nation. Ett minne som bland annat firas med två jubileumsviner – ett rött och ett vitt. Vi säger skål och grattis i förskott Finland!

Hundraårsminnet markerar den mest betydande högtiden för de senaste generationerna av finländare. Detta kommer att firas under hela året med bland annat ett brett kulturutbud i hela landet. Som en officiell partner till jubileumsåret 2017 har Altia lanserat två viner från Bordeauxregionen, som en hyllning till hundraårsminnet. Det ena vinet är rött och det andra vitt. Denna vinregion var starkt representerad i den allra första prislistan från det finska monopolet daterad 1932. Den här regionen spelar således en väldigt viktig roll i finländarnas vinkultur.

Mumintroll och vinetiketter

Etiketterna pryds av freskmålningar – ”Party i staden” och ”Party på landet” – av finska författaren, konstnären och illustratören Tove Jansson, som framförallt är känd som skaparen av Mumintrollet. Tove Jansson målade dessa fresker efter andra världskrigets slut och hennes målningar förde med sig hopp under dessa svåra tider. Freskerna är färgglada, fulla av glädje och gav hopp om en ljusare morgondag.

Finland-Collage-flaskor-686

Finland firar sitt 100-årsjubileum som självständig nation under hela 2017. Altia har i samarbete med organisationen ”The Finland 100 year”, som ligger under det finska stadsrådets kansli, tagit fram en rad jubileumsviner som bland annat ska ackompanjera de arrangemang och kulturella händelser som kommer att genomföras under hela jubileumsåret. Vinerna har omsorgsfullt valts ut av vinexperter i en blindprovning av tolv vita och tolv röda viner. De båda bordeauxvinerna lanseras i Sverige den 21 november.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

Doften är medelstor med inslag av mörka frukter, svarta vinbär och plommon samt en kryddig fatkaraktär. Smaken har en trevlig balans med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon och en lätt kryddig karaktär från ekfaten.
Ursprung
Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
Årgång
2014

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc

Doften är medelstor fräsch och fruktig med inslag av citrus, nyklippt gräs, gröna äpplen och en touch av gul stenfrukt. Smaken är torr med frisk syra och fina inslag av citron, grapefrukt, citrongräs och ett lätt blommigt inslag.
Ursprung
Frankrike, Bordeaux
Årgång
2015

Finland-flag-686


Vinguiden
tipsar