HEM

Glöggens Dag

En svensk glöggtillverkare har utropat decembers första dag till Glöggens Dag – och vi tycker det är en utmärkt dag att hylla lite extra! Vi bjuder dagen till ära på hemrullade chokladtryfflar, som är en utsökt matchning ihop med glöggen.

Det är familjeföretaget Saturnus som tycker att glöggen ska föräras en alldeles egen dag. De har själva tillverkat glögg sedan 1893 och är idag Sveriges äldsta och största glöggproducent. Varje år lanseras flera nya glöggsorter med både nyskapan­de och mer traditionella smaker, med och utan alkohol. I år slår Saturnus nya rekord med en skånsk äppelglögg samt fyra ekologiska vinglöggsflaskor på Systembolaget.

Lucia-Saturnus-Collage-686

En annan populär glöggsort, som även den finns på många av Systembolagets hyllor, är Lucia Choklad. Lucia Choklad är en starkvinsglögg gjord på italienska viner från producenten Giulio Cocchi. Glöggen har klassisk smak av kryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med en finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor.

Glögg och chokladgodis

Lucia Choklad passar att värma på traditionellt svenskt manér tillsammans med pepparkakor. Eller varför inte som avec till en kopp kaffe, och då gärna rumstempererad med en isbit, i sällskap av en mandelbiskvi eller en mörk chokladtryffel.

Här är ett par recept på några smältande goda chokladpraliner som du enkelt rullar själv – mörk Luciatryffel och tryffel med smak av apelsin. Passar ypperligt till julens mysiga stunder och blir garanterat en uppskattad present. Recepten är skapade av Chokladfabriken samt matkreatör Lena Söderström. Chokladpralinerna matchar framför allt Lucia Choklads mörka chokladtoner, mörka frukt och rika glöggsmak.

Lucia-chokladtryfflar-686

Mörk Luciatryffel

Av Lena Söderström, ca 30 st
2 dl Crème fraiche
2 msk Smör
1 dl Lucia Choklad
450 g Mörk choklad
Till garnering:
1/2 dl kakaopulver

Sjud upp crème fraiche och smör under omrörning i en liten släpp-lätt-panna med hög kant (ca 22 cm i diameter). Rör i Lucia Choklad och låt bara sjuda upp. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills den smälter. Häll chokladmassan i en liten plastlåda. Täck formen med plastfilm och låt chokladmassan svalna i rumstemperatur. Låt sedan massan stelna i kylskåp 1-2 timmar eller tills den går att forma till tryfflar. Ta ut kulor med kuljärn eller tesked och forma därefter till tryfflar. Sikta kakaopulvret över tryfflarna och rulla dem så att de blir täckta runtom. Förvara svalt.

Luciatryffel med smak av apelsin

Av Chokladfabriken
Raspet av 2 apelsiner
75 g strösocker
120 g apelsinsaft (ca 3 apelsiner)
75 g glykos
45 g kakaosmör
345 g Felchlin Arriba, eller liknande (mörk choklad)
180 g osaltat smör
145 g Lucia Chokladglögg
Till garnering:
Choklad, socker och eventuellt rasp från apelsin

Arbeta ihop raspet av apelsinerna med strösockret för att få ut så mycket smak som möjligt. Pressa apelsinerna och använd saften. Koka upp saft, rasp och glykos.
Sila purén över chokladen, kakaosmöret och smöret. Mixa slät, tillsätt Lucia Choklad, och mixa igen.
Låt smeten stelna under plast i rumstemperatur, gärna över natten. Skeda upp och rulla kulor. Rulla kulorna i socker och eventuellt apelsin.

För den avancerade:
Köp färdiga chokladskal eller gör egna skal. Låt smeten svalna till 30°. Använd spritspåse för att få ner smeten i skalen. Toppa med smält choklad (blir som lock). Rulla kulorna i smält choklad och strösocker.

Lucia-chokladtryfflar-apelsin-socker-686

Foto, Lucia Choklad/tryfflar: Rickard Ronnerstam


Vinguiden
tipsar