HEM

Global Sushi Challenge 7 oktober

Tro det eller ej, men laxen är en ganska så ny ingrediens i sushivärlden, så 10-bitars lax nigiri är något relativt modernt på menyn. Fram till början av 80-talet var den enda laxen som användes i Japan från stilla haver och kunde enbart serveras tillagad på grund av att kvaliteten inte var tillräckligt hög för att ätas rå. 1985 lastade den norska fiskeministern ett plan fyllt med lax för att introducera laxtopping för Japans sushikockar – och resten är kulinarisk historia.

Det var alltså först 1985 som den norska laxen lanserades som sushitopping i Japan. Resultatet blev en smaksensation och början på ett framgångsrikt samarbete mellan de båda länderna. Nu arrangeras Global Sushi Challenge som en hyllning till den norska laxens betydelse för sushikonsten.

– ”Den norska laxen har förändrat hela sushikulturen. Lax nigiri är utan tvekan den mest populära biten och säkert den främsta anledningen till att sushikulturen har blivit utbredd i Sverige. Eftersom laxen är så populär är det också den råvaran som sushikockarna främst utvecklar och experimenterar med. Nästa trend jag ser komma när det gäller sushi är att våra skandinaviska smaker kommer att komma fram mer, nu vill länder addera sin egen kultur till sushin”, säger Pontus Johansson, köksmästare på restaurang Saiko och domare i Global Sushi Challenge.

Det är Norges sjömatråd och WSSI (World Sushi Skills Institute) som har initierat Global Sushi Challenge, världens största sushitävling med delfinaler i 14 länder. Den svenska delfinalen äger rum den 7 oktober i Stockholm hotell- och restaurangskolas lokaler och är öppen för allmänheten. Vinnaren bland de 8 deltagarna kommer få representera Sverige i Tokyo den 25 november.

Källa