HEM

Glass i croissantstrut

Semmelwrapen skapade rubriker och ringlande köer när Tössebageriet 2015 gjorde något nytt av något gammalt. Nu har Bageri Brillo i Stockholm lanserat croissantglassen. En glasstrut gjord av croissant, fylld med chokladsås och italiensk glass.

Att äta glass tillsammans med croissanter är ingen särskilt svensk tradition, men ett desto vanligare fenomen i Italien. Bageri Brillo har anammat och vidareutvecklat den italienska traditionen och lanserar nu croissantglassen, som säljs på Taverna Brillo i Stockholm.

Bageri Brillos bagarchef Håkan Johansson som är mannen bakom glassbakverket. Håkan blev världsmästare 2014 i sött bröd när han vann VM i Frankrike och slog – hör och häpna – fransmännen på hemmaplan i att baka bäst croissanter.

– Vad jag känner till har ingen tidigare använt croissanten som glasstrut på det sättet som vi gör. Till skillnad från den italienska varianten där man skär croissanten, eller cornetton som det heter på italienska, på längden blir det här en riktig glasstrut som man kan ta med sig och äta i farten, säger Håkan.

Hemligt strutrecept

Håkan Johansson garanterar spillfri ätning. Hans croissant är specialbakad för att hålla utan att den smältande glassen rinner igenom. Hemligheten bakom receptet vill Håkan inte gärna avslöja, men han berättar villigt vad som passar att fylla croissantstruten med.

– Bäst tycker jag att lite krämigare glass passar, till exempel pistage- eller hasselnötsglass. Men främst tycker jag att man ska välja den glassort man tycker om. En god glass med en härlig croissant, hur skulle det kunna gå fel? Något som kan gå fel är om du experimenterar själv med att lägga glass i vanliga croissanter, då är det stor risk att du får glasskulan i knät, säger Håkan.

Till skillnad från vanliga glasstrutar behöver nya croissantstrutar bakas varje dag. Det är ingen lagringsvara.

– Blir det stor efterfrågan kanske vi måste införa ett tak så att man inte får handla mer än två glassar per person och gång. Men jag hoppas förstås att det ska räcka till alla som vill ha, säger Håkan.

Croissantglassen säljs på Taverna Brillo i Espressobaren som har ingång från Sturegatan i centrala Stockholm.

Croissantglass-686

Klicka för att dela på facebook