HEM

GastroNord och Vinordic

På GastroNord och Vinordic samlas och möts mat- och dryckesbranschen till Nordens största evenemang, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan arrangeras vartannat år och under fyra dagar har kockar, sommelierer, dessertmästare, bagare, utställare och branschfolk minglat och skapat kontaktnät. Vinguiden.com var där och rekognoserade.

Ett stort dragplåster på mässan var Alexander Sjögren, vår svenska representant i Bocuse d’Or Europe – Kock-EM – som äger rum i Budapest i maj 2016. Det stora världsmästerskapet, Bocuse d´Or, avgörs i Lyon i januari nästa år. De senaste åren har svensk matlagning skördat stora framgångar internationellt och självklart hoppas man på en svensk seger i år – igen. Tommy Myllymäki kammade hem guld i Europafinalen senast, och kom sedan på bronsplats i den internationella tävlingen som avgjordes i Frankrike. Allt förberedelsearbete för Bocuse d’Or Europe leds av Gastronomi Sverige, en sammanslutning av en rad namnkunniga kockar med det gemensamma målet att främja svensk gastronomi. Som de själva uttrycker det: “Vi ska föra ut Svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige.”.

Stockholmsmässan samarbetar med Gastronomi Sverige om att stödja de svenska satsningarna och därför lyckades man få en till synes oberörd Alexander Sjögren att tävlingsträna inför publik i ett uppbyggt kök inne på mässan. En uppmärksammad premiär för träning inför öppen ridå.

– Det känns värdefullt att få med sig den här erfarenheten bara några dagar innan tävlingen i Budapest, som ju alltid sker inför en större publik. Jag tycker också det är bra att hela tävlingen uppmärksammas genom det här upplägget, säger Alexander Sjögren.

GastroNord-Alexander-Sjogren-686

Många välkända kockar bjöd på på-plats-lagad mat, om än inte med samma stress och tidspress som Alexander Sjögren, och det tävlades i kategorier som vin, drinkar, glass, pizza och bästa foodtruck. Vinvinnarna har vi redan rapporterat om och här är några av de övriga tävlingsresultaten.

Glass-SM

SNÖ utsågs till svensk mästare i Sveriges första officiella SM i glass som avgjordes på GastroNord, Stockholmsmässan. Juryns motivering: ”För en hög nivå i alla de fyra kategorierna samt härlig kreativitet och stor kunskap om konsistenser och råvaror.”.

Kenneth Erlandsson, som driver SNÖ, fick den högsta sammanlagda poängen i de fyra i kategorierna hasselnötsglass, jordgubbsglass och citronsorbet samt Glassmästarens favorit; en egen valfri smak av sorbet eller glass. SNÖ fick två silver, ett brons samt en guldmedalj i Glassmästarens favorit som var en myntaglass med gurka och melon.

Guldmedalj i hasselnötsglass tilldelades Finnmans kalasglass från Skogås i Stockholm och guld i citronsorbet gick till Karlskronaglass i Karlskrona. I kategorin jordgubbsglass utsågs silver som högsta medalj och den tilldelades SNÖ. Glassarna bedömdes efter smak, konsistens och struktur.

Pizza-SM

Niclas Lundevall, köksmästare på Fredrik Erikssons restaurang Asplund i Solna, tog hem segern i Pizza-SM 2016. Juryn lovordade Niclas Lundevalls ”torskpizza” i modern snabbmatstappning.

Niclas Lundevall försöker sticka ut. Han vågar lite annorlunda och jobbar med säsongsanpassade råvaror. Vinnarpizzan lagades med en pepparrotscremefraiche i botten, riven riddarost och bakad torsk – rimmad och lågbakad. På toppen syrade betor, friterad grönkål och kapris samt en äggkräm smaksatt med brynt smör.

Gastronord-pizza-SM-686

SM i Food Truck

Nordic Street Food från Malmö vann Sveriges första officiella SM i Food Truck med sin sparrisklämma. Vinnarrätten består av grön Österlensparris, ramslökmajonnäs, syrlig vitkål och vesterhavsost på tunnbröd från Jämtland. Juryns motivering: “Med fingertoppskänsla för säsong, lokala råvaror och enkel uppfinningsrikedom presenteras denna läckra rätt med fräschör och elegans.”.

– Vi är ohyggligt glada och stolta över att efter tre års fajt få ett sådant här erkännande. Vi har verkligen kämpat för att få ut bra mat på gatorna och att få skapa nordisk street food. Det här är ett fantastiskt kvitto på att vi har lyckats, säger Pernilla Elmquist och Jens Almgren från Nordic Street Food.

På andra plats kom The Kitchen Crew och på tredje plats Jeffreys Food Truck.

Gastronord-foodtruck-SM-686

GastroNord-Sebastien-Boudet-686

Klicka för att dela på facebook