HEM

Gamla plommon i begränsad upplaga

Joseph Cartron är ett familjeföretag i Bourgogne som har utvecklat fruktkonjak och fruktlikör sedan 1882. Fruktkonjak eller Eaux de vie – som betyder livets vatten – är gjort på de finaste frukterna, så man ska inte missledas av att deras Vieille Prune faktiskt betyder gamla plommon. Den vaxförslutna flaskan släpps på Systembolaget den 5 februari i en begränsad volym om 240 flaskor.

Med sitt säte i Nuits-Saint-Georges i Bourgogne har firma Joseph Cartron utvecklat flera högkvalitativa frukt- och bärlikörer. Firmans signum är att ha en hög koncentration av färska bär och frukter och att inte använda sig av essencer. Det går åt tio kilo plommon för att framställa en liter Vieille Prune. Som inte alls innehåller gamla plommon, utan rent praktiskt innebär att det är lagrad plommon-brandy. Man använder flera sorters plommon som alla skördas vid full mognad för maximalt sockerinnehåll.

Frukterna får jäsa i öppna fat under 5-6 veckor och destilleringen sker endast en gång i en traditionell pot-still. Endast ”hjärtat” används och drycken har då en alkoholhalt på ungefär 50 procent. Destillatet tappas sedan upp på franska ekfat för mognad och slutprodukten är alltid en blandning av flera olika åldrar. En jämn och hög kvalitet är viktigare än den exakta åldern.

Joseph Cartron Vielle Prune drickes gärna rumstempererad som digestif eller avec efter en måltid.
Art nr: 40427 Pris: 435 kr Volym: 700 ml Alkoholhalt: 42%


Vinguiden
tipsar