HEM

Fullträff när tapas möter fino

Att besöka Barrica Mat & Vinbar i Helsingborg är nästan som att ta en tur till Spanien. Medelhavet ligger i luften, tapas står på bordet och vinlistan möter alla spanska toner. Här finns bredd och även en ambition att presentera andra vinalternativ än de vi vanligtvis efterfrågar.

Emma Jönsson, som driver Barrica, lägger vikt vid det sociala i konceptet. Att kunna slinka förbi och träffas lite enkelt över ett glas fino och lite småplock, eller att ses för att njuta en komplett middag. På Barrica kan du även dricka riktigt bra viner på glas, vilket bidrar till vidgade vyer.

Vilka tankar finns bakom vinlistan?
– Utöver bra bredd och fina smakupplevelser vill vi ta chansen att introducera något nytt och ge våra gäster möjlighet att upptäcka viner och kombinationer som man inte har provat, säger Emma Jönsson på Barrica. Fino, exempelvis, som är underskattad. Torr sherry är fantastisk till snacks i form av charkuterier och ostar. Det är lite svårare att få gehör för fino till mat, men det kan också bli riktigt bra.

Har du fler bra tips när vi pratar Spanien?
– Absolut. Den spanska druvan Mencía är intressant, den vill jag gärna att fler upptäcker. Vi är inte så bekanta med den här hemma, men den ger en bra bredd av viner, från det lätta till det lite kraftigare. Kan alltså funka till både tapas och kötträtter.

Någon annan vintrend du ser som intressant?
– Ja, en riktigt häftig vinregion är Lanzarote. Den vulkaniska jordmånen ger bra mineralitet i vinet. Det är inte alltid en vintrend får chansen att bli riktigt publik, det tar lång tid i så fall, därför är det kul att kunna tipsa om detta. Till dessa viner serverar vi exempelvis griskind med rotfruktspuré, en lyckad kombination.

TESTA BARRICAS VINTIPS
Passa på att prova fino och viner på druvan Mencía. Vin från just Lanzarote dricker du bäst på plats hos Barrica. Ett bra alternativ på område med vulkanisk jordmån är Sicilien.


Vinguiden
tipsar

199.00 kr
199.00 kr