HEM

Franskt, friskt och fruktigt i box

Stora delar av Mellansverige har sportlov och solen flödar. Då kommer känslan av vår allt närmare och Systembolagets hyllrader fylls med roséviner. En nyhet på hyllan är boxversionen av Les Fumées Blanches Rosé. Lika gott till mat som till prat.

Den franske vinproducenten François Lurton har haft stora framgångar både i Sverige och internationellt med sitt vita vin Les Fumées Blanches, som belönats med guld för bästa vita box i Vinordic Wine Challenge 2013. Steget till ett rosa syskonvin var inte stort, och Les Fumées Blanches Rosé blev snabbt en storsäljare.

Den 1 mars är det dags för roséboxen att ta klivet från beställningssortimentet till ett antal utvalda butiker. Les Fumées Blanches är det franska namnet för ”den vita dimman” och syftar på de dimslöjor som varje morgon ligger tätt över vingårdarna. Dimman kyler ner druvorna och ger vinet den fräschör som kännetecknar både Les Fumeés Blanches vitt och rosé.

Familjen Les Fumées Blanches har fortsatt växa och fått ett nytillskott i form av en frisk och pärlande version – Les Fumées Blanches Sparkling – med klassiska toner av druvan Sauvignon Blanc, citrus och en hint av tropisk frukt.

Les Fumées Blanches Rosé i nya årgången 2015 är en klassisk sydfransk komposition gjord på Sauvignon Gris (85%) och Sauvignon Blanc (15%). Den ovanliga druvsorten Sauvignon Gris producerar en druva som färgmässigt ligger mellan blå och grön och är med sin fräscha och fruktiga profil perfekt att göra rosé av.

Les Fumées Blanches Rosé doftar röda bär, citrus och örter. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av röda vinbär, grapefrukt och smultron. Det är ett mångsidigt matvin som smakar lika bra till plockmat och sallader som till bufféer. Passar även utmärkt som apéritif eller sällskapsvin.

Les Fumées Blanches Rosé 2015, BiB 300 cl, 230 kr, Nr 22138

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar