HEM

Flytande viner och bubbel

Att Viking Line är en av Nordens största återförsäljare av vin kanske inte alla känner till. 2015 såldes mer än tre miljoner liter vin på båtarna, med rödvin som den främsta storsäljaren. Nu presenterar rederiet sina nya fartygsviner för 2016 och 2017: ett franskt rödvin, ett tyskt vitt vin samt två mousserande, varav det ena är en äkta champagne.

När resenärerna själva får välja hamnar rödvinet i topp, tätt följt av vitt vin, mousserande och rosé. Spanska viner säljer bäst, men Australien är det vinland som har ökat mest i popularitet under 2015. Även champagne, prosecco och cava fortsätter att öka i antal sålda liter.

– Vi upplever en ökad kunskap och ett stort intresse för vin bland våra resenärer och den möter vi med ett ambitiöst urval av viner ombord. Vårt mål är att erbjuda ett brett och högkvalitativt utbud och vi är speciellt stolta över att kunna erbjuda produkter från såväl stora, kända vingårdar som mindre, individuella producenter, säger Tapani Kauhanen, marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.

Fartygets röda vin 2016 och 2017:
Gérard Bertrand, som producerar fartygets nya rödvin Réserve Spéciale Cabernet-Merlot, är en passionerad ambassadör för den medelhavska livsstilen och de sydfranska vinerna. Utöver det är han en av Frankrikes mest framstående Ecocert-certifierade producenter. Vid tillverkningen används noggrant utvalda druvor från de bästa gårdarna i Vin de Pays d’Oc-området. Odlingen och vintillverkningen präglas både av regionens sekellånga traditioner och modern innovation. Réserve Spéciale Cabernet-Merlot är ett runt, fylligt och fruktigt vin som passar bra till rött kött, vilt och lagrade ostar.

Fartygets vita vin 2016 och 2017:
Druvorna till fartygets nya vita vin, det halvtorra Freeclimber Riesling, växer på de branta skiffersluttningarna vid floden Mosel. Att druvorna har fått mogna längre än vanligt i kombination med en innovativ tillverkningsprocess ger vinet dess höga kvalitet. I tillverkningen används ekologisk jäst samtidigt som man drar nytta av svala temperaturer i produktionen. Freeclimber Riesling passar utmärkt till havets läckerheter, asiatisk mat och ljust kött. Vinet lämpar sig även som sällskapsdryck.

Fartygets mousserande viner 2016 och 2017:
Viking Lines mousserande fartygsviner har valts av Essi Avellan, Finlands första Master of Wine och rederiets långvariga samarbetspartner. Italienska Belvino Durello Lessini är ett mousserande vin vars bouquet vittnar om äpple och citrusfrukt. Vinet produceras av familjen Pizzolo, som har verkat som vinodlare i regionen i hundratals år.

Fartygets nya champagne är Charles Heidsieck Brut Réserve, vars producent tillhör den absoluta eliten i Champagneregionen. Champagnens rikligt rostade bouquet präglas av tropiska frukter, honung, brioche, kaffe och mjuka kryddiga nyanser. Charles Heidsieck Brut Réserve rekommenderas även till mat.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar