HEM

De fem bästa röda vinerna

Det röda vinet är självklart på vart och vartannat middagsbord och något som aldrig går ur modet. Den klassiska drycken kan varieras i det oändliga och väljer du rätt kan du få den att passa till de flesta måltider. Men hur vet man egentligen vad som är gott i denna djungel av smaker? Johan Franco Cereceda tipsar om några av Systembolagets nysläpp inom beställningssortimentet.

Poliziano Mandrone di Lohsa

Poliziano Mandrone di Lohsa 2016

Vaniljsött i doft med bra fruktighet, fin balans, liten varm ton med inslag av lakrits och ljus choklad. Fruktigt i smak med inslag av vaniljsötma, torrt med fin balans, åter liten varm ton, lakrits, körvel, choklad, bra längd där choklad och garvsyran dominerar tillsammans med en liten bränd ton i fruktigheten.
Art.nr: 71281 - Pris: 329 kr

Gigondas la Tour Montirius

Gigondas la Tour Montirius 2017

Härligt bärigt i doft, en smula fruktsött med mineral ton och inslag av blommor. I smak mycket bärigt, närmast fruktsött med mineral ton, blommigt med bra strävhet, fin, närmast citruslik syra och en mycket bra balans i längd.
Art.nr: 71902 - Pris: 251 kr

Cornas Les Grandes Terrasses

Cornas Les Grandes Terrasses 2014

Djup fruktighet med inslag av mineralitet i doft, närmast blyerts, rökig, brända fat-toner med en balanserande liten vaniljsötma. Smaken domineras av bra frukt, djup fruktintesitet, mörka skogsfrukter, mineralstinn i eftersmaken, bra strävhet i sammansatt, komplex stil.
Art.nr: 72149 - Pris: 329 kr

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2013

Mycket svarta vinbär och stor fruktintensiv doft med fin balans och en liten syltig ton. I smak bra strävhet, fin balans med frukt, svarta vinbär, blåbär, bra strävhet i rejäl stil. Mycket vin för pengarna!
Art.nr: 70376 - Pris: 199 kr

Frog's Leap Zinfandel

Frog's Leap Zinfandel 2017

Inslag av både lakrits och körvel i doft, mörk fruktighet, varmfruktigt, liten sötaktig karaktär med fatton och bra balans. I smak massor av sötlakrits, bra strävhet, fin syra och en lite mineral karaktär, bra balans och en rejäl längd där vinbärs-och blåbärstoner samt strävhet dominerar i samklang med en tydlig syra.
Art.nr: 79609 - Pris: 279 kr