HEM

Exklusiv grappa i begränsad upplaga

Det är inte dåligt av en brännvinssort att jobba sig upp från omdömet “dåligt flygbränsle” till att bli något av en trenddryck. Framför allt i Italien. Vi pratar om grappa, och i det här specifika fallet en sort med en historisk bakgrund, Romano Levi Grappa Barolo, som släpps på Systembolaget den 3 mars. I 72 exemplar.

Grappa är en italiensk spritdryck/brännvin som från början gjordes för att ta tillvara på spillet från vinproduktionen. Man pressar druvrester och får fram en dryck med en alkoholhalt på 40–50 procent. Ordet grappa betyder för övrigt druvstjälk.

Handmålade etiketter

Romano Levi, även kallad Mr Grappa, är känd över hela världen. Detta trots att han själv aldrig lämnade sin by Neive i italienska Piedmont, med ett enda undantag. Romano Levi gick bort 2008, två år efter sin syster Lidia Levi som drev destilleriet ända sedan tjugoårsåldern. Syskonen hjälptes åt med tillverkningen efter att lillebror Romano hoppat av sina studier vid 17 års ålder. Levis unikt destillerade grappa blev snabbt känd, liksom flaskornas handmålade etiketter – de första skapade i början av 60-talet – samt den gamla metoden att hetta upp pannan med öppen eld, där bränslet är uttjänt råvara som torkats till pellets. Levi är den enda producenten som använder denna metod än idag.


Neive ligger mitt i det kända vinområdet Langhe. Kommunen med sina knappa 3 000 invånare har en enastående stadskärna från medeltiden, vilket har resulterat i en plats på listan över de vackraste medeltidsstäderna i Italien.

Distillery Romano Levi är numera ett levande grappaproduktionsmuseum där tiden stått stilla, och man producerar fortfarande grappa där. Precis som man alltid har gjort. Destilleriet drivs idag av en familj från Neive, som fått i uppdrag av kommunen att fortsätta och bevara allt i sin ursprungsstil. Stora delar av alla intäkter går till att bevara huset och destilleriet samt att utveckla en del till ett museum.


Det finns en samling av “historical grappa” med etiketter målade för hand, från Romano Levi. Flaskorna är försedda med äkthetsintyg. Romano Levi målar här själv sina etiketter.

Begränsad upplaga

Destilleriet är öppet för alla att besöka. Det är dock svårt att hitta flaskor till försäljning där då produktionen är väldigt liten och efterfrågan är stor från hela världen. Väl på plats kan man ha tur och få köpa en flaska per person.
– Stilen på grappan som Levi gjorde är unik. Vi fortsätter i samma anda med den stil som Levi skapade och vi kommer alltid att göra det. Vi är jätteglada att Levis kulturarv har hittat upp till grappakännare i Sverige också, säger Elisa Scaratti, exportansvarig på Levi Serafino.

Romano Levi Grappa Barolo kommer att finnas på utvalda Systembolagsbutiker och släpps den 3 mars med en volym på endast 72 flaskor. Så det gäller att vara snabb om man vill ha en flaska!

Artikelnummer 20212, Romano Levi Grappa Barolo, 42% 700 ml 849,00 kronor.

“I make grappa: the blood of fire, the pangs of life, poetry are yours.”
~ Romano Levi ~


Vinguiden
tipsar