HEM

Ett äpple som förhöjer smaken

Dessertvinet med det kanadensiska ursprunget produceras i Västerbotten och nu har Brännland Iscider samarbetat med den svenska formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman. Det har resulterat i glaset La Pomme.

Brännland Iscider är på många sätt ett klassiskt dessertvin, men skiljer sig från andra söta viner genom sin tydliga syra och fräschör. Iscidern görs på äpplen med ursprung från Kanada, utan färg- och smaktillsatser. Den ackompanjerar desserter och ostar men fungerar lika bra som aperitif.

Under 2013 frågade Brännland Cider den svenska glasformgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman om hon skulle kunna tänka sig att formge ett glas specifikt för företagets iscider. Svaret blev ja och tillsammans med inledde man en process där man inkluderade namnkunniga svenska journalister och sommelierer för att finna rätt form för Brännland Iscider. Det önskade glaset skulle fungera som dryckeskärl såväl som kulturbärare för iscider och då var valet av formgivare självklart. En av Ingegerd Råmans centrala idéer är att “ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras”.

Under våren 2015 presenterades så La Pomme, Äpplet. Glaset är formgivet för att interagera med och kontrastera Brännland Iscider. Som sensoriskt kärl lyfter glaset isciderns karaktäristiska syra men förmedlar ändå den djupa sötma som är dess kännetecken. I sin form påminner La Pomme om ett litet äpple och kontrasterar därmed med flaskans slanka resning. En påminnelse om var iscider faktiskt kommer ifrån, äpplen. En kombination av jord och elegans.

Premiär på Grand Hôtel
2016 realiseras Ingegerd Råmans vision På Skrufs glasbruk i Småland och La Pomme tar fysisk form. Varje glas är blåst för hand och unikt i sig självt. Glaset släpps i samband med ett evenemang vid Matbordet hos Mathias Dahlgren på Grand Hôtel den 7 mars.

– Vi strävar efter att utmana den förutfattade meningen att cider inte kan vara en premium-produkt och i det måste vi inkludera alla faktorer som påverkar den som ska dricka cidern. Först kommer förstås själva produkten som måste vara just premium. Efter det kommer presentationen. En premiumprodukt måste presenteras i rätt sammanhang och att förlänga upplevelsen, från flaskan till ett speciellt glas, framstod som det mest naturliga steget. På så sätt har glaset La Pomme kommit till, säger Andreas Sundgren Graniti, vd Brännland Cider.

Formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman är en av Sveriges mest kända och uppskattade designers. Med sina tidlösa, tydliga och enkla linjer har hon sedan 1968 byggt ett helt unikt formspråk och en värld av glas. En stor del av hennes produktion handlar om bruksföremål som glas, karaffer och skålar. Hennes formgivning har gett henne en rad utmärkelser och en professorstitel som hon tilldelades av den svenska regeringen år 1995.

La Pomme kan köpas från Brännland Ciders webshop i förpackningar om två glas från och med den 7 mars.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar