HEM

En läsk med klös

Efter en längre paus från hyllorna är 50-talsdrycken Kitty Kola tillbaka, mer hälsosam, läskande och smakrik än någonsin.

Efter starka influenser från det inspirerande England lanserades den kolasmakande läsken för första gången 1953. Det var små, småländska bryggerier som tog ansvar för tillverkningen, och under den våren hann de skapa allt från den runda kolasmaken till den ikoniska kattloggan. Efter konkurrens från Coca Cola försvann drycken dock spårlöst, för att sedan få en stark återlansering hos Berga Bruk 2017.

Endast naturliga ämnen

Berga Bruks illusion är att modernisera dryckens klassiska logga och smak, men förändra innehållet. Kitty Kola kan nu därför stoltsera med att vara helt naturlig. Det som tidigare var kemiskt blev ekologiskt, och det raffinerade sockret byttes ut mot äpplen och kolaarom.

– Vi ville behålla det goda. Kolan skulle smaka som när man var liten, men även vara god för kroppen. Vi ville göra en nyttig “läsk” för både barn och vuxna som kan drickas med gott samvete och vi bestämde oss för att byta ut raffinerat socker mot äpple. Vi lyckades och Kitty Kola är nu här – kolan för en ny generation, säger Kajsa Leander, grundare och pomolog på Berga Bruk.

Tre olika smaker

Men eftersom alla goda ting är tre kommer kolan inte ensam. Kitty Kool och Kitty Krazy är två systerdrycker som även de lanserats över hela landet. Kitty Kool kommer i form av en kolsyrad lemonad, medan Kitty Krazy har smak av ingefära.

– Vår förhoppning är att våra lokala Kitty-drycker får samma utveckling i läskedrycksbranschen som de lokala ölbryggerierna har fått. Revolutionen bland mikrobryggerierna har skett utanför storstäderna och bortom traditionella medier. Ölentusiasternas och ölbloggarnas engagemang har lett till många lokala ölmärken. Det skulle vara spännande om musteri- och läskvärlden får en liknande produktutveckling, avslutar Kajsa.

Dryckerna går nu att hitta hos utvalda återförsäljare med ett rekommenderat pris på 25 kronor.