HEM

En gubbe att älska

Fresita är det spanska ordet för jordgubbe. En älskad gubbe som vi svenskar främst förknippar med sommar, semester, lov och tårtor. Den går också alldeles utmärkt att dricka, och vi kan tipsa om ett bubblande vin som får tankarna att landa i hängmattan ovanför det nyklippta gräset. Eller i roddbåten med flytväst och gummistövlar över älven. Eller på soliga skolavslutningar fyllda av längtan och förväntan.

Vid foten av den sydamerikanska bergskedjan Anderna plockar man små söta jordgubbar för hand, som blir till mousserande vin i sällskap av 80-85 procent muscat, fem procent chardonnay och fem procent sauvignon blanc. Resultatet blir ett mousserande vin utan kemikalier och inget tillsatt socker – Fresita.

Det går inte att undvika alla tänkbara associationer till sommar när man dricker ett kallt vin med smak av jordgubbe. Man tänker sommarfest, tårta på picknickfilten och färska gubbar direkt från trädgårdslandet. Men det går att göra så mycket mer av den här sortens vin. Vi kan tipsa om Fresita som drinkingrediens, och bjuder på några recept där det bubbliga jordgubbsvinet är en av huvudingredienserna.

Fresita drink: Cucu Time

Klicka för att visa recept
Cucu Time
Klicka för att visa recept
Ingredienser:
Fresita
15 ml citronjuice
30 ml ananasjuice
3 cm färsk ingefära
Is
Tunna skivor av gurka till garnering

Gör så här:
Häll citronjuice, ananasjuice och ingefära i shakern. Tillsätt fem isbitar och skaka ordentligt i 15 sekunder. Servera i ett lowballglas med is, fyll upp med Fresita. Garnera gärna med gurkskivor.

Fresita drink: Tom Collins

Klicka för att visa recept
Fresita Tom Collins
Klicka för att visa recept
Ingredienser:
Fresita
15 ml gin
15 ml sockerlag
15 ml citronjuice
Is

Garnering:
Jordgubbe med blast
Blåbär

Gör så här:
Häll gin, sockerlag och citronjuice i shakern. Tillsätt isbitar och skaka ordentligt i 15 sekunder. Servera i ett tumblerglas med is. Toppa upp med Fresita. Garnera med citron- skiva, jordgubben och några blåbär.

Fresita drink: Negronita

Klicka för att visa recept
Negronita
Klicka för att visa recept
Ingredienser:
Fresita
30 ml Vermouth Rosso
15 ml Campari
Is

Garnering:
Citronskiva
Citronzest

Gör så här:
Häll Vermouth och Campari i glaset. Garnera med citronskiva och zest. Toppa upp med Fresita.

Tips:
Prova att göra egen jordgubbssorbet direkt från flaskan i glassmaskinen. En infusion av det mousserande vinet i en chokladkaka ska vara pricken över i och Fresita lämpar sig väl för de flesta desserter – med fördel sådana som baseras på ljus choklad.

Fresita1

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar