HEM

En exklusiv och vällagrad 75-åring

Mortlach 75 Years Old Generations tros vara världens äldsta och mest exklusiva single malt whisky som någonsin släppts, och en av whiskyvärldens mest omtalade buteljeringar. Endast en flaska kommer till Sverige i början av april och för knappa 4 000 kronor kan du få smaka en centiliter.

En flaska Mortlach 75 Years Old Generations kostar drygt 250 000 kr. Samlarobjektet har lagrats längre på ekfat än någon annan whisky och den kommer att öppnas på Malmö Öl & Whisky Festival den 1 april.

“Len och mycket sofistikerad – elegant som en grande dame. Maltwhiskyns egen Ingrid Bergman!” Så fint beskrevs världens mest exklusiva skotska singelmaltwhisky när den släpptes i London i september 2015.

Vällagrad sensation
Den 17 november 1939 valde John Urquhart på Gordon & MacPhail ut ett sherryfat och gav instruktioner om att fylla det med destillat från Speyside’s Mortlach Distillery. 75 år senare togs fatet fram från lagerhuset och den bärnstensfärgade drycken tappades varsamt på vackra, droppformade kristallkaraffer.

Varje tårdroppsliknande karaff är handgjord med 75 skåror, som fått representera antalet år som whiskyn har fått mogna. Whisky generellt förändras och blir mer komplex med åren, men det är få fat som klarar att bli riktigt gamla. Att en whisky fortsätter att utvecklas även upp i 40-årsåldern är ovanligt. Att en whisky kan bli 75 år är sensationellt!

Endast 100 flaskor Mortlach 75 Years Old Generations har buteljerats och Sverige har tilldelats en enda flaska. Köparna av den exklusiva drycken får sin karaff förpackad i en lyxig läderväska. I köpet ingår även en specialskriven bok, 2Seven Nights with Mortlach”. Den hyllade whiskyförfattaren, Charles Maclean och den internationella bästsäljarförfattaren Alexander McCall Smith har gått samman för att berätta historier om Skottland, whisky och människorna bakom denna speciella malt, tillsammans med illustrationer från skotska konstnärer.

– Egentligen är det vansinne att öppna denna flaska. Under de senaste decennierna har värdeökningen på whisky utklassat såväl aktier som guld och fastigheter. Men whisky är gjord för att drickas och vi vill dela upplevelsen med whiskyvänner som förstår att njuta av den. Därför har vi satt ett provningspris som är långt under självkostnadspris, säger Thomas Kuuttanen på Symposion, en av få personer som faktiskt smakat rekordwhiskyn.

Unik provning i Sverige
Den unika provningen genomförs på Malmö Öl & Whisky Festival den 1-2 april. Deltagarpriset är 3 795 kronor. Provningen arrangeras av Malmöbaserade whiskyspecialisten Symposion och leds av Stuart Urquhart – vars farfars far fyllde sherryfatet i Skottland 1939.

Mortlach 75 Years Old generations har inslag av torkad aprikos och granatäpple, med en antydan av kryddor och krämig vanilj. Den har en len, rökig ton som dröjer kvar långt efter whiskyn har avnjutits.

Bildkälla: The Whisky Exchange

Klicka för att dela på facebook