HEM

En åsna till grillat lamm

Huruvida lamm och åsna matchar varandra in real life vet vi inte. Men vi är däremot ganska säkra på att åsnevinet Mas Janeil Le Petit Pas, med inslag av fat, björnbär, jordgubbar, choklad, viol och vanilj, passar utmärkt ihop med grillade lammrätter. Här är en sådan kombination!

Det är bloggaren och matkreatören Louise Bondebjer har tagit fram ett passande grillrecept på grillat lamm med sommarfräscha tillbehör.

Grillade lammracks i örtmarinad

4 port.
800 gram lammracks

Örtmarinad
½-1 dl god olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 msk färsk basilika och rosmarin, finhackade

Gräslök- och timjansmör
100 gram smör (rumsvarmt)
4 msk färsk gräslök och timjan, finhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 nypa flingsalt

Färskpotatissallad
500-700 gram färskpotatis
8 små salladslökar
1 dl pumpafrön, rostade
3 msk olivolja
Flingsalt

Zuccinistubbar
2 medelstora zuccini
3 msk olivolja
flingsalt

Så här gör du:
Putsa köttet rent från eventuella senor. Blanda ingredienserna till örtmarinaden i en skål och rör om. Lägg sedan i köttet och ställ svalt och övertäckt i kylskåpet.

Blanda ihop i en skål: smör, örter, vitlök och flingsalt till örtsmöret. Ställ svalt.
Koka de borstade potatisarna mjuka och då de svalnat något, dela i klyftor. Skär salladslökarna på längden, i mindre bitar.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela zuccinin till stubbar, cirka 4- 5 cm höga. Hetta upp en panna med olivolja och stek zuccinin på kortändarna så att de får färg. Ställ sedan i en ugnsform och låt ugnsbakas i ungefär 20 min.

Värm grillen ordentligt! Torka av lammet från marinad och lägg på den heta grillen, 10 minuter på var sida, men tiden kan variera beroende på lammracksens storlek.
Under tiden, sväng ihop potatis, salladslök, pumpakärnor, olivolja och flingsalt och ställ i en skål. Ta ut smöret från kylskåpet och servera ur en skål.

Då lammet är klart, låt gärna vila en liten stund så att inte köttsaften rinner ut, skär i önskade bitar och servera med varma zuccinistubbar, örtsmör och färskpotatissallad.

Njut ett glas Mas Janeil Le Petit Pas till lammet och tillbehören!

Lamm-asnevin-686


Vinguiden
tipsar