HEM

Ekologisk italienare på box

Ekologiska viner ökar i popularitet. För att ett vin ska få kallas ekologiskt ställs det krav på tillverkning och odling av vindruvorna, bland annat gällande användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Italienska Zensa Primitivo Organico är ett varumärke som motsvarar dessa krav, och som på kort tid har blivit ett av Sveriges mest populära ekologiska röda viner. Nu finns drycken även på box i beställningssortimentet.

Apulien är halvön som utgör den italienska klacken. I det natursköna och varierade landskapet är vingårdar, ekskogar och utbredda olivlundar vanliga inslag och den långa kustremsan är kantad av inbjudande stränder. Rankorna växer på kullar under en starkt lysande sol samtidigt som de svalkande vindarna från Medelhavet mildrar hettan och ventilerar druvorna. Detta i kombination med en fertil jordmån och måttlig nederbörd ger perfekta förutsättningar för ekologisk odling. Skörden sker under soliga sensommardagar i slutet av augusti eller början av september, då de solmogna druvorna skördas för hand för att ge en så varsam hantering som möjligt.

Tidig mognad ger fylligt vin
Primitivo är en druva som blivit omåttligt populär och som verkligen har satt Apulien på kartan. Lite intressant kuriosa är att man i mitten av 90-talet upptäckte att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo. DNA-analyser har visat att båda druvorna härstammar från gamla dalmatiska (Kroatien) druvsorter. Namnet Primitivo kommer från latinets primitivus, vilket betyder att druvan mognar tidigt och denna tidiga mognad bidrar till den fruktighet och fyllighet som man hittar i vinet.

Doften av Zensa Primitivo Organico är kryddig med toner av körsbär, choklad och torkad frukt. Smaken är fruktig och kryddig med fatkaraktär och har inslag av mörka körsbär, choklad, romrussin och vanilj. God till grillat kött och mustiga pastarätter, men Zensa Primitivo Organico passar även utmärkt som sällskapsvin eller till lagrade ostar och charkuterier.

I samma vinfamilj finns också Zensa Nero d’Avola, en intensiv smakkompis till kraftiga kötträtter, och Zensa Fiano, ett vitt vin med inslag av citrus och mogen tropisk frukt. Både Zensa Nero d’Avola och Zensa Fiano är ekologiska och finns i beställningssortimentet.

Zensa Primitivo bag in box, 3 liter
Nr. 73966
249 kronor, 14% vol.

ZENSA Primitivo, 75 cl
Nr. 73966
89 kronor, 14% vol.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar