HEM

Eataly Stockholm: En äkta italiensk piazza

Italien kommer till Sverige i form av en konceptbutik med delikatesser och en mötesplats med flera restauranger. Eataly Stockholm har alltså öppnat. Du kan handla, äta och lära på samma plats, med hållbara livsmedel och fina vin- och matupplevelser som utgångspunkt.

Startskottet gick i Turin 2007. Sedan dess har Eataly vuxit till en kedja med 40 saluhallar runt om i världen. I Stockholm är platsen en före detta biograf på Biblioteksgatan, en rymlig miljö med olika avdelningar och en skön mix av shopping, barhäng och måltid. Vi träffar Claudio Montanari, som har italienska rötter och stor passion för landets smaker och råvaror.

Vilken är din roll på Eataly?
– Jag är ansvarig för Piazzan, navet på Eataly kan man säga, och jag har arbetat med uppbyggnaden av vår vinlista, säger Claudio Montanari. Jag är uppvuxen i restaurangkök, min italienska familj har drivit många krogar, så när möjligheten dök upp att utveckla Eatalys koncept i Stockholm tyckte jag det var spännande.

Hur ser Eatalys vinfilosofi ut?
– Vi vill visa den otroliga bredden av italienska viner. För 15 år sedan hittade italienska kvalitetsviner till Sverige, det öppnade även dörren för mitt eget vinintresse på riktigt. Vår vinlista innehåller kartor över vinområden, men vi har även målat en karta över hela Italien genom vinvalet. Gästerna ska få möjligheten att prova något nytt, det finns ett stort intresse, och ”wow” blir ofta responsen.

Hur tänker du kring mat och vin?
– Eatalys filosofi när det gäller mat är bra råvor, rena smaker och enkla rätter. Det du äter här ska du även kunna fixa hemma, med rätt produkter. Men en okomplicerad rätt behöver inte betyda ett enkelt vin, tvärtom. Satsa gärna lite extra på vinet, våga prova nya druvor och låt genuina toner i vinet möta de rena smakerna i maten.

Första tipset från vinlistan?
– Vi börjar med bubbel. Många tror att italienskt bubbel stannar vid Prosecco, men det finns ju så mycket mer. Franciacorta, säger jag, det är en annan typ av vin och det brukar ge just ett ”wow”.

Druva plus mat, då?
– Den blå druvan Aglianico är värd att upptäcka, passar till passatelli med Karl Johan och en god salsiccia. Klassikern Vitello Tonnato får sällskap av vin från Piemonte, testa gärna en bra Barbera eller vitt på Arneis, en druva jag älskar om den behandlats rätt. Vår Carbonara möts av en bra Primitivo med själ och hjärta.

Något mer åt det vita hållet?
– Äter du friterad bläckfisk och grönsaker är vitt från Sicilien, Etna Bianco, ett kul val. Och pratar vi Spaghetti alle vongole tycker jag en bra Verdicchio är riktigt trevligt.

TESTA VINVALET
Mer kunskap, mer njutning. De orden avslutar Eatalys vinlista, och visst stämmer det. Testa druvorna Claudio tipsar om, på Eataly och hemma, till italienska favoriträtten.


Vinguiden
tipsar

  • Core

  • 2014, Italien