HEM

Eataly Milano – fyra våningar mat och vin

Internationella kedjan Eataly har öppnat konceptbutik i Sverige. I Stockholm kan du shoppa, äta eller hänga i baren med italienska delikatesser som fond. Men hur funkar det i kedjans hemland Italien, närmare bestämt i Milano?

Över tio år har gått sedan starten i Turin och i dag har Eataly saluhallar på fler än 40 platser i världen. Milano visar upp ett komplett varuhus. Ljusgården är fylld av hållbart grönt och är kantad av brödbodar, pastadiskar, bokshop och matställen. Hela fyra våningsplan bjuder på matglädje, hållbara livsmedel – och vin. Ett halvt våningsplan ägnas åt vinhandel, dessutom med provsmakning av aktuella vintips. Vi träffar Fidel, som tipsar om två viner.

Vilka viner bjuder du på i dag och varför?
– Vi är i norra Italien och vi har så mycket bra vin här på druvan Nebbiolo, säger Fidel. Det blir en Langhe Nebbiolo, Barolos lillasyster skulle man kunna säga. Matvänligt och väldigt trevligt att dricka nu, behöver inte lagras men det funkar också.

Ditt andra alternativ?
– Bubbel från norra Italien och inte Prosecco, utan ett helt annat vin: Alta Langa. Det här är årgångsbetecknade torra viner som kommer från odlingar på högre höjd än Franciacorta, ett annat alternativ när du vill välja mousserande kvalitet från Italien. Perfekt som aperitivo, men funkar även fint till fisk och till skaldjursrätter. Buon appetito!

TESTA VINERNA
Vi tipsar om Langhe Nebbiolo. Alta Langa dricker du med fördel på Eataly – i Stockholm eller Milano. Testa gärna Franciacorta som alternativ.


Vinguiden
tipsar