HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Drick det populära vinet med gott samvete

Inte nog med att vinet är ekologiskt – det är även veganskt, kommer i lättviktsflaska och har endast tre gram socker per liter. Bolla Valpolicella Organic kan du dricka med gott samvete, helt enkelt. Och en sån tungviktare som Frank Sinatra vägrade att ta en plats vid bordet utan en flaska Bolla.

Bolla är den italienska vinproducenten med en lång och imponerande historia, som började redan 1883. Då lät Abele Bolla bygga den första vinkällaren i Soave, en medeltida stad sydöst om Verona. Herr Bolla ägde det då så berömda värdshuset “Al Gambero”, som var vida känt för att erbjuda de finaste vinerna från området. Medveten om den höga kvaliteten på sina viner beslutade sig Bolla för att marknadsföra Soave-vinet som var så uppskattat bland gästerna, och förvandlade sin passion för vinodling till ett riktigt företag – och därmed var den första Bolla-vinkällaren skapad. Företaget fick sitt första officiella erkännande 1909 när Bolla tilldelades guldmedalj för sina kvalitetsviner på marknaden i Bologna.

Men kanske kom det finaste kvittot på slutet av 50-talet när vinet hade blivit vida känt i New York (främst genom restaurangen ”Fontana Hollywood”). Det sägs nämligen att Frank Sinatra, vägrade att ta en plats på en middag om det inte stod en flaska Soave Bolla på bordet. En sådan historia kan göra namnet Bolla odödligt. Och visst lever vinhuset Bolla fortfarande. Det senaste beviset är Bolla Valpolicella Organic, som fick sin världspremiär i Sverige.

– På grund av svenskars stora intresse för ekologiska viner kändes det naturligt att ha Sverige som första marknad, berättade Bollas vinmakare Christian Zulian, som satsar på att producera klassiska viner med moderna inslag.

Bolla ägs idag av Gruppo Italiano Vini som är en av Italiens största kooperativ. Genom detta samarbete kan Bolla fortsätta att bevara vinhusets ursprungliga filosofi. Bolla Valpolicella Organic är en blend på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella och är odlade efter ekologiska och veganska principer. Jordmånen består främst av sten och lera från Krita perioden som går tillbaka hela 145-66 miljoner år.

Vinrankorna återfinns 200 meter över havet i området Valpolicella där kalla vindar från Alperna möter varma vindar från Gardasjön. Druvorna skördas i början av oktober för att sedan pressas och jäsa temperaturkontrollerat på sina skal i 10 dagar.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar