HEM

Dom Pérignon Challenge

Vinguiden.com vet att det här med livet, maten och vinet hänger samman och att champagne sätter guldkant på tillvaron vet vi ju alla. En grupp som tagit fasta på detta och adderat träning till konceptet är “Dom Pérignon Challenge”, med ett tydligt mål i siktet och en belöning i form av den för många ouppnåeliga och världsberömda prestigechampagnen!

Vi får höra att Dom Pérignon Challenge II 2016 just firats med vad som troligen är Sveriges första och största Dom Pérignon-öppning, med årgångarna 1999, 2006 och rosé 2004. Platsen för den bubblande tillställningen var Eskilstuna och vi haffar initiativtagaren till både gruppen och eventet, tillika Vinguidens egen sommelier – Michael Anderquim.

Berätta – vad är det här för gäng och hur hänger målsättningen hundra träningspass ihop med den exklusiva, bubblande drycken?
– Det började hösten 2015, då jag startade en Facebookgrupp för människor som liksom jag önskar kombinera motion och livsnjutning. Tanken var att uppmuntra en önskan om att nå ett uppsatt mål inom en viss tid, som man själv inte anser vara möjligt att uppnå. I det här fallet hundra träningspass inom ett halvår, så den här gången var nyår målsnöret.

DP-Challenge-gruppbild-686
Hela gänget med sina flaskor, Dom Pérignon Challenge II 2016.

När det omöjliga blir möjligt

Eftersom Michael själv både tycker om och kan väldigt mycket om vin allmänt – och champagne i synnerhet – föreslog han en flaska Dom Pérignon som målet och moroten att kämpa för.
– Reptiltanken hos många människor, som kanske inte har träningen som en naturlig del av vardagen, är att “det är ju omöjligt”. Hundra träningspass på några månader kan i ärlighetens namn verka avskräckande, liksom tanken på att köpa champagne för så mycket pengar. Men sätter man upp delmål och tränar regelbundet samt stoppar undan någon hundralapp i månaden är man snart i mål.

Hur definieras träning i det här fallet?
– Man ska träna i någon form under minst 30 minuter och bli så pass svettig att det krävs en dusch. Formen ska passa alla och du väljer själv om du vill springa, gå en powerwalk, spela tennis eller styrketräna. Bara fantasin sätter gränser.

– Gruppen är till för att inspirera, peppa och lyfta andra, inte döma. Det handlar inte om att visa hur duktig man är utan snarare om att visa hur kul och lustfylld den vardagliga träningen kan vara. Och är man duktig får man belöning!

Vinkunskap och motion

I begynnelsen bestod gruppen av 16 medlemmar. Idag är antalet runt 300, från Ängelholm i söder till Umeå i norr. 89 personer klarade sina hundra pass och 52 av dessa träffades i Eskilstuna en lördagskväll för att fira sina uppnådda mål.

– Det var så mycket energi i det där gänget och förutom de 29 flaskorna (många tränar ihop med sin kompis eller partner, därav antalet flaskor; reds anm.) bjöds det på bildspel med återblickar och härliga ögonblicksbilder. Dessutom höll jag en Master Class om historiken bakom Dom Pérignon, som är uppkallad efter den franska benediktermunken Pierre Pérignon. Alla fick chansen att provsmaka de olika årgångarna och konstaterade att det är skillnad på champagne – och bra champagne.

– Merparten av gänget har aldrig druckit en Dom Pérignon förut, så kvällen var laddad med glädje, stolthet, lättnad och förväntan. Det serverades även hummer, räk- och skagensnittar, löjromscanapéer och ceasarsallad under kvällen och det roliga är att många gruppmedlemmar mer och mer börjar utveckla sitt intresse för goda viner. I kombination med mat och träning.

Michael återkommer till vikten av balans i livet. Att röra på sig, äta nyttigt men även unna sig det som är gott. Undvika pekpinnar i livet och istället njuta av det man tycker om – i lagom dos. Nästa utmaning är nu hundra pass till midsommar, och många ur gänget har redan börjat träna för att uppnå det målet.

– Det fina med Dom Pérignon Challenge är att man tränar efter egen förmåga och förutsättning, och när man har gått i mål belönas man med en av världens bästa champagner. Eftersom just champagne är segrarens belöning i så många andra sammanhang tycker vi alla att vi är värda detsamma!

DP-Challenge-Erik-Micke-686
Erik och Michael Anderquim, initiativtagarna till Dom Pérignon-utmaningen på Facebook.

DP-Challenge-flaskor-686
Foto: Anna Metzelius

Fotnot: Dom Pérignon Challenge är en inofficell grupp som inte är sanktionerad av varumärket Dom Pérignon eller Moët Hennessy.


Vinguiden
tipsar