HEM

Destillat Sthlm

Vill du upptäcka, smaka och lära mer om ädla drycker som rom, gin, grappa, whisky, vodka, calvados, tequila och diverse likörer? Då ska du bege dig till Destillat Sthlm – Stockholms nya mässa som fokuserar på spritdrycker och drinkar. Vinguiden lottar ut tio biljetter till eventet!

Den 17-18 februari ska du ta chansen att smaka på dina favoritdrycker, upptäcka nya spännande smaker, prova trendiga drinkar och heja fram landets bästa bartender. Arrangören Svenska Dryckesmässor, störst i Sverige på dryckesmässor, har plockat in Stockholm Waterfront Congress Centre som samarbetspartner och det är också där mässan äger rum. Vi har pratat med Svenska Dryckesmässors vd, Stanley Wong.

Ni har jobbat med dryckesmässor sedan 2011 – vad är det unika med den här mässan?
– Det är första gången vi arrangerar något i Stockholm och då gör vi det med ett helt nytt koncept. För tre, fyra år sedan konstaterade vi att det finns vin-, öl- och whiskymässor men ingen renodlad destillatmässa. Det vill säga med fokus på spritdrycker och drinkar. Därför började vi planera för Destillat Sthlm, säger Stanley Wong.


Stanley Wong, vd på Svenska Dryckesmässor.

Stanley gör en jämförelse med En Öl & Whiskymässa som går av stapeln i Göteborg i slutet av mars. Där kommer 150 utställare att locka 22 000 besökare under två dagar, och man har redan sålt 19 000 biljetter. Intresset för den här typen av mässor är med andra ord stort.

Kommer det att finnas öl och vin på Destillat Sthlm?
– Nej, vi har medvetet lagt krutet på just spritdrycker och drinkar. Vi konstaterar att både vår egen öl- och whiskymässa liksom Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka lockar storpublik, och vi har länge fått förfrågningar om en mer renodlad destillatmässa i Stockholm. Det var helt enkelt dags nu!

Världens drycker och bartendertävling

På Destillat Sthlm får du chansen att upptäcka 60 utställare, stora som små, och njuta av spännande drycker och drinkar från hela världen. De kunniga utställarna finns på plats för att vägleda och sprida kunskap – allt för att du som besökare ska få bästa möjliga smakupplevelse.

Det ska tävlas också på mässan – berätta!
– Det är den svenska delfinalen i Diplomático World Tournament 2017 som äger rum på lördagen. Tretton bartenders från hela landet, från Kivik till Umeå, har kvalificerat sig till tävlingen, som rönt stort intresse och engagemang i branschen. Vinnaren kammar hem en resa och medverkan i Europafinalen i Venezuela, innan den stora världsfinalen i London i juni, där tolv bartenders gör upp om segern.

De bartenders som tagits ut till den svenska delfinalen kommer bland annat att tävla med en cocktail baserad på Diplomáticos nya rom Mantuano som ersätter Diplomático Reserva. Resultaten bedöms av en jury bestående av Ola Carlson från Bar Hommage, Maya Samuelsson från Vinkällan, Johan Evers – 2015 års svenska vinnare i tävlingen – och Alf Tumble, dryckesskribent på Dagens Nyheter bland annat. Per Styregård, vinskribent på Dagens Industri och en av landets mest kunniga mat- och dryckespersonligheter, är tävlingens konferencier. Klockan 13.00 på lördagen startar tävlingen och 16.30 äger finalen rum.

Spottar man i glasen på en destillatmässa?
– Det gör man som man vill, men tanken är ju att du ska vara kvar på mässan en stund och ta dig tid att prova, smaka och få nya kunskaper. Troligen kommer du inte att vilja spotta i glasen.

Med dryckeskupongerna, som motsvarar riktiga pengar, betalar du mellan 10 och 200 kronor för valfri dryck, innehållande 2 centiliter alkohol. Alla får ett provglas att behålla och garderoben ingår i entrépriset. Det kommer även att finnas provsmaksdrinkar, blandade av bartenders på plats. Under fredagen kan man dessutom boka upp sig på specifika provningar, som Chartreuse, “likörens mystik och hemligheter”, med Michel Jamais, rom- och whiskyprovning.

Varför ska man komma till Stockholm Waterfront den 17-18 februari?
– Man kommer få ta del av mycket nya smaker liksom gamla klassiker och upptäcka spritdryckens värld. Det finns så mycket mer än gin och tonic och vi vill att besökarna ska lära sig vidga sina smaklökar!

Mässans öppettider

17 februari 2017 kl. 14.00-22.00
18 februari 2017 kl. 12.00-22.00

TÄVLING

Testa din kunskap med fokus på destillerade spritdrycker och tävla om mässbiljetter.

* 5 vinnare får 2 biljetter vardera.
* Entré, provglas & garderob ingår.
* Åldersgräns 20 år.

1) Rom är en destillerad spritdryck, men vilken råvara används vid framställan för att sätta igång jäsprocessen?
1. Potatis
x. Sockerrör
2. Vete

2) Vilken av följande destillatdrycker är även namnet på en stad i Frankrike?
1. Calvados
x. Grappa
2. Cognac

3) Om du vore bartender för en dag – vilken favoritdrink bjuder du på då?

Maila ditt svar senast söndag 12 februari till: michael.anderquim@vinguiden.com
Ange ditt namn och postadress i mailet. Vinnarna meddelas per mail och biljetterna skickas ut med post.

Tävlingen är avslutad och vi gratulerar följande vinnare:

* Peter Eriksson, Rönninge
* Kenth Darnell, Huddinge
* Nina Danielsen, Solna
* Ing-Britt Hjälm, Åkersberga
* Jeanette Söderström, Tumba

Svenska Dryckesmässor i övriga landet

KARLSTAD VIN & DELI
10-11 februari 2017

GÖTEBORG VIN & DELI
21-22 april 2017

EN ÖL & WHISKYMÄSSA
24-25 mars 2017

VIN I VÄSTERÅS
22-23 september 2017

VIN I LINKÖPING
13-14 oktober 2017

UPPSALA VIN & DELI
4-5 maj 2018