HEM

Cocktails på tap

Öl på kran är en självklarhet på puben och i baren. Nu hakar Sverige på en trend som växer raskt i de amerikanska barerna – cocktails på tap! Det är stjärnkocken Marcus Samuelsson som tagit hit fenomenet till Stockholm och Clarion Hotel Amaranten.

Den nya baren Tap Room är en del i topprenoveringen av landmärket Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Hotellet ingår i Clarion Hotel-kedjan, som är en av tre kedjor i Petter Stordalens hotellgrupp Nordic Choice Hotels.

– Egentligen är det bara byggnaden och hotellets fasad som är kvar, så vi har gjort en otrolig resa för att ta hotellet till en helt ny nivå. Den nya baren – som är unik i Sverige – blir pricken över i, säger Erica Lund, hotelldirektör på Clarion Hotel Amaranten.

Nya Clarion Hotel Amaranten har renoverats sedan 2014 och beräknas vara klart för invigning månadsskiftet april/maj. Arkitektbyrån Tengbom har flirtat med sent 60-tal och återskapat lite av den tid då hotellet byggdes. De 461 rummen är alla renoverade och man har skapat en ny lobby med eventyta och åtta nya konferensrum – plus den nya baren Tap Room, som även rymmer en scen.

Cocktails till maten
Tap Room blir en förlängning av restaurangen Kitchen & Table, som finns på många av Clarion-hotellen idag. I Tap Rooms öppna kök serveras amerikanskinspirerad bar food baserad på skandinaviska och lokala råvaror. Rätterna serveras i mindre format, på innovativa sätt och med fokus på rena smakupplevelser.

– I Tap Room vill vi lyfta fram kombinationen mellan mat och dryck. Cocktails på tap – särskilt till mat – är ganska outforskat. Det ska vara roligt, spontant och annorlunda att besöka oss, säger Marcus Samuelsson, kreativ chef för Tap Room och Kitchen & Table.

Amaranten-cocktail-Fotograf-Per-Karlsson-686

Samtliga drinkar och cocktails kommer att skapas på plats och några handgjorda, utvalda cocktails serveras på tap. Faten är specialbyggda och mindre än ölfat, för att rymma mindre, färskare dryck. Drinkklassiker som Tom Collins och Manhattan blir självklara, stående inslag i baren och övrigt utbud kommer att variera.

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra gäster snabbare service och en helt ny barupplevelse. Smakmässigt kommer vi att kunna skapa cocktails som faktiskt blir ännu bättre efter ett par dagar på fat. Cocktails med bitter smak mognar till sig och får ett helt annat djup, säger Linus Morgan, ny barchef i Tap Room med tidigare erfarenheter från bland annat Farang, Copperhill Mountain Lodge och Hotel Reisen.

Amaranten-hand-Fotograf-Per-Karlsson-686

I hotellets lobby äger den största förändringen rum, rent visuellt. Där hänger en kristallkrona på tre meter i diameter i originalutförande från när hotellet byggdes, efter att under flera år ha legat i förvar i en lagerlokal.

Tap-Fotograf-Per-Karlsson-686

Foton: Kristian Sjöstedt & Per Karlsson

Klicka för att dela på facebook