HEM

CAROLINA GYNNING LANSERAR VIN MED DESIGN

Carolina Gynning har många strängar på sin lyra. Nu har hon precis lanserat två sorters vin med sin egen karakteristiska design, Viva! och Besos, och Vinguiden passade på att ställa några frågor.

Det är ett samarbete med vinmakaren Anders Åkesson som resulterat i det solkyssta, spanska röda lådvinet Besos, med en druvblandning av syrah och monastrell samt ett italienskt mousserande vin – en ekologisk prosecco under namnet Viva!

Gynning och Åkesson har utvecklat det röda vinet tillsammans med familjen Candela på deras gård Barahonda i sydöstra Spanien. Ett område med heta somrar och kalla vintrar, vilket är en förutsättning för en lyckad skörd. Mogen monastrell ger en rund fyllighet och värme, förädlad av syrah för elegans och komplexitet. Carolina Gynning, som är väldigt förtjust i den närliggande ön Ibiza, har designat boxen till Besos.

Viva! är ett friskt och fruktigt mousserande vin, med smak och doft av äpplen. Vinet är tillverkat i Veneto i Norra Italien, producerat av ekologiskt odlade proseccodruvor som är noga utvalda av Anders Åkesson. Carolina Gynning har även designat motiven på flaskorna samt en specialdesignad trälåda, som rymmer sex flaskor. Viva! kan beskrivas som ett elegant bubbel till fest.

– Jag är glad och stolt över att äntligen få presentera Besos och Viva! Anders vinkunskap tillsammans med min design har resulterat i ett fantastiskt samarbete och dessa två förstklassiga viner. Jag både tror och hoppas att de kommer uppskattas, säger Carolina Gynning.

Har vin och konst några likhetstecken?
– Ja, det kan man ju säga. Konstnärer dricker ofta vin för att kunna känna stämning och därav göra ännu bättre konst. I små mängder funkar det jättebra.

Vinmakaren Martin Darting höll nyligen en föreläsning om hur vin kan beskrivas med hjälp våra sinnen. Hur skulle dina sinnen beskriva Besos och Viva!?
– Besos är romantiskt och fylligt. Vita Viva! är lätt och sprudlande.

Är du själv en vinkännare?
– Nej, men jag älskar att dricka vin och jag provar gärna mycket nya viner.

Vad skulle du välja att äta till Besos respektive Viva!?
– Till Besos skulle jag äta massor av goda ostar och parma mortadella. Gärna tillsammans med någon spännande person. Till Viva! skulle jag äta ångad torsk med grönsaker och nypotatis.

Om du får välja – rött eller vitt? Och i vilka sammanhang?
– Jag älskar rött vin! Det är min passion och passar för djupa samtal.

GW_Viva_Flaska-thmbgynning_viva_flaska-thumb


Vinguiden
tipsar