HEM

Bubblor på hög höjd

En högtflygande nyhet är SAS nya samarbete med Charles Heidsieck Brut NV. Det innebär att du som reser i business class numera kan njuta av en elegant champagne som är både generös och omfångsrik. Och full av historik. 

– Charles Heidsieck Brut NV är en smakrik och komplex champagne som gör sig mycket väl även i den svårare miljön i ett flygplan, säger Elisabeth Engelsen Ellqvist, vd på Provinum.

– Denna cuvée har 40 procent reserv vin med en genomsnittsålder av tio år. Det medför att vinet uppvisar fina mognadstoner med stor nyansrikedom. Detta lyfts fram ytterligare av den friska syran som finns i de resterande 60 procent som är årgång 2008 – en toppårgång i champagne, fortsätter Elisabeth Engelsen Ellqvist.

Charles Heidsieck föddes 1822 och grundade sitt vinhus blott 29 år gammal. Som första champagnehus reste han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet, där han gick under namnet ”Champagne Charlie”. Han rönte stora framgångar med sina flaskor, men hamnade också i trubbel. Under det amerikanska inbördeskriget 1861 reste Charles till södern för att få betalt för alla sålda flaskor och anklagades då för att vara fransk spion, vilket resulterade i en fängelsedom. Efter att USAs president Abraham Lincoln gått i god för honom släpptes han fri 1862. Efter flera mödosamma utmaningar lyckades han bygga sitt champagnehus vidare med fortsatt ambition att skapa champagne av världsklass.

Tack vare Charles Heidsieck´s fantastiska vision och målinriktade arbete som förvaltats och utvecklats genom generationer kan vi idag njuta av flera av världens bästa champagner från detta hus. Sedan 2011 är champagnehuset åter igen i privat ägo. Det är nu familjen Descours som står som ägare, och man satsar fullt ut för att garantera att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar