HEM

Bubbel klockan tolv

Man brukar säga “spara inte det bästa bubblet till sist när det vankas nyårsnatt”. Det är ett ganska bra tips. Visst kan det kännas lite lyxigt att öppna en magnum Cuvée Sir Winston Churchill 1990 när klockan slår 00:00 och ringer in det nya året, men frågan är om den som konsumerar bubblorna har en uppfattning om hur de verkligen smakar.

Låter det mästrande? Kanske, men tanken är ju att om vi betalar svindyrt för att fantastiskt bubbel – är inte vitsen då att det ska konsumeras under optimala former? Trodde väl det. Alltså är det just den flaskan man öppnar när de festklädda vännerna kliver över tröskeln och bjuds på kanapéer på skaldjur, kanske lite uppskuren pata negra och den där halstrade gåslevern på tunna brödskivor. Det är ju så det bästa bubblet ska serveras, i ett gastronomiskt, lätt överdrivet lyxigt sammanhang.

Tolv-bubbel-patanegra-686
Pata negra, gott till bubbel.

Spara på krutet vid tolvslaget

Vi anländer ju ganska oförstörda i munnen när vi går på fest. Kanske har vi fått i oss ett glas enkelt bubbel, en torr riesling eller en fatig chardonnay. Men det är ingenting som förstör våra smaklökar, snarare tvärtom. Och när vi då serveras det gyllene mousserande vinet från norra Frankrike, då är vi som mest mottagliga för kvalitet. Sedan går det bara utför …

När middagen närmar sig sitt slut efter en hel del gott vin, ofta kraftigt rött med sköna tanniner till den ugnsbakade oxfilén, är vi ganska tröttkörda. Det smakar mindre och mindre det vi får i oss. Eller snarare, vi uppfattar mindre och mindre, nyanserna når oss inte och att då öppna en flaska vin som kostar som en halv månadslön, är bara onödigt och egentligen lika dumt som att vaska. Lite för mycket show off.

Min erfarenhet är att när klockan slår tolv, flugan hänger löst över den uppknäppta skjortan, då är det inte heller läge för subtiliteter, tanken är på helt annat håll. Då smäller i alla fall jag av en magnum, men av annan, betydligt mer alldaglig karaktär. Roligt är det ändå.

Tolv-bubbel-champagne-686

Fem bästa bubbel

Codorníu Reina Maria Cristina

Codorníu Reina Maria Cristina 2015

Spännande uppgraderings-cava i brödig stil med lätt stålig fruktighet. I smak välbalanserat, intensiv äppelfrukt, citrus och en lätt stålig ton som ger vinet ytterligare en frisk ton i eftersmaken. Passar utmärkt till halstrade pilgrimsmusslor på en skiva bröd.
Art.nr: 77594 - Pris: 159 kr
Agustí Torelló Mata Cava Reserva Brut

Agustí Torelló Mata Cava Reserva Brut 2016

Initialt bittert men med fint gräsig ton, bra frukt med lite sötma och en del gröna toner. I smak åter gräsigt, grönt i frisk stil, uppfriskande torrt med inslag av jord, välbalanserat i välproducerad stil. Perfekt till gratinerad hummer och en citrusbaserad krämig sås.
Art.nr: 77413 - Pris: 189 kr
De Vergy Prestige Premium Ice Edition Blanc de Blanc

De Vergy Prestige Premium Ice Edition Blanc de Blanc

Rejält driv i fruktsötman, inslag av äpple, gråpäron, lite tropiska frukttoner och en fin frisk, mineral ton i doft. I smaken okomplext, lättdrucket med sötaktiga toner, äpplen, tropiska frukter i bra balans. Fungerar utmärkt som aperitif eller till räkor.
Art.nr: 76593 - Pris: 79.00 kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut 0

Snyggt brödigt, jästig ton i charmig stil, bra balans mellan frukt och syra och med en varm, närmast chokladig ton i doft. I smak fin, mjuk mousse, brödiga toner, inslag av torkad frukt, bra syra, aningen bitter i mer matorienterad stil och en fin längd. Serveras till hummerröra i kanapéform.
Art.nr: 77702 - Pris: 149 kr
Jean Vesselle Grand Cru Prestige Brut

Jean Vesselle Grand Cru Prestige Brut 0

Snyggt paketerat med brödiga toner, mineral kraft, en fin jästighet och massor av frukt i form av citrus, lime, äpplen. I smak mycket intagande, brödigt med citrusfrukter, inslag av röda äpplen och en fint avslutande järnig ton. Optimalt till pata negra på tunn, rostad brödskiva bredd med olivolja.
Art.nr: 72549 - Pris: 399 kr

Tolv-bubbel-glas-686

Text & bedömning: Johan Franco Cereceda