HEM

Brist på älskade bubblor

Ledsen att behöva komma med tråkiga nyheter, men säsongens skörd av vindruvor har varit så dålig att det nu råder brist på champagne! Ett hårt slag för många – inte bara vinodlarna.

Det är den brittiska vin- och sprittidskriften Decanter som rapporterar om den sorgliga nyheten. Under våren drabbades stora delar av området Côte des Bar av frostnätter ovanligt sent för årstiden, vilket gjorde att vissa producenter förlorade upp emot 70 procent av skörden. Regionen La Côte des Bar ligger drygt 15 mil söder om Reims, och räknas som en viktig del av champagne.

Nästan 100 procent skador

Frostnätterna följdes sedan av en period med intensiva hagelstormar och en bladmögelepidemi som svepte över hela regionen Champagne. Som en fortsättning på detta ökade utbredningen av gråmögel, som ytterligare gick hårt åt vindruvorna. Hela 99 procent av vingårdarna i Champagne har bekräftat att de drabbats av blad- och gråmögelskador.

Champagne-vineyard-686

Charles Philipponnat, vd på Champagne Philipponnat, har berättat för Decanter att gårdarna – för att kunna möta den planerade skörden – kommer att behöva gräva djupt i lagren.

– Vi bedömer att snittproduktionen i området kommer ligga kring 2 500–3 000 kg/hektar, vilket kan jämföras med budgeterade 10 700 kg/hektar som bestämdes i juli.

Kanske läge att bygga upp ett eget lager med den champagne som faktiskt finns att få tag i – när bristen och begäret gör sig gällande …

Champagne-flaska-etikett-686

Källa: DI


Vinguiden
tipsar