HEM

Aktuellt

Bocuse d´Or 2017

Vinguiden.com har haft äran att få följa kocken Alexander Sjögrens väg från bronsmedaljen i Bocuse d´Or Europe i Budapest till VM i Bocuse d´Or i Lyon, Frankrike. Ett hårt och slitsamt arbete, där två maträtter – tillagade under totalt fem timmar och 35 minuter – ska tilltala den internationella kockjuryn. Och konkurrera om medaljplatserna.

Bocuse d´Or, eller kock-VM som många kallar det, är världens mest prestigefyllda tävling för professionella kockar. I år firar tävlingen dessutom 30-årsjubileum. Visionen med tävlingsdeltagandet är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Den gastronomiska satsningen har lett till en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Henrik Norström, Tommy Myllymäki och Mathias Dahlgren, som vann guldet 1997. För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att samla så många poäng som möjligt i samtliga delar, inklusive presentation och organisation.

Bocuse-Alex-Jonas-686
Alexander Sjögren och coach Jonas Lundgren under de första tävlingstimmarna.

Team Sweden

Alexanders Sjögrens team i Lyon, liksom i Budapest, består av coachen Jonas Lundgren, Hampus Risberg, commis (det vill säga Alexanders assistent, som för övrigt utsågs till tävlingens bästa i Budapest) och Henrik Norström, president för Svenska Bocuse d´Or Akademien. Henrik är även svensk juryrepresentant. Vi noterade att juryns medlemmar fick ett glas champagne till maträtterna i år, från den franska sponsorn Pommery.

Bocuse-jury-686
Juryns medlemmar samlas.

Bocuse-jurygranskning-686
Alexanders veganrätt granskas av juryn.

Sverige startade som land nummer ett, den första tävlingsdagen. På de 5 timmarna och 35 minuterna ska Alexander ha hunnit tillaga och presentera världens godaste mat för jurymedlemmarna. Den första rätten på tallrik och den andra på fat, för vardera 14 personer. Tallriksrätten är för första gången någonsin en helt vegansk rätt, med råvaror som endast är produkter som växer i naturen, havet, på friland eller i växthus. Inga som helst mejeriprodukter, smaksatta oljor eller ägg får användas. Årets fatpresentationen består i sin tur av en klassisk rätt från Lyon, med Bressekyckling och skaldjur.

Bocuse-vegan-686
Sveriges veganrätt.

Bocuse-kycklingfatet-686
Med kyckling från Bresse och skaldjur.

Världens godaste mästerskap

Har man aldrig varit på ett kock-VM så kan vi med lätthet jämföra det med vilket stort sportevenemang som helst. Det är landsmän från hela världen på läktarna, med flaggor, trummor, trumpeter och hejaramsor. Och stämningen är minst sagt festlig. De tävlande kämpar så svetten och lackar och för många är det här årets största evenemang. Det är i alla fall definitivt det godaste!

Bocuse-audience-France-686
Bocuse-SWE-686

Grattis USA

Efter en lång och ganska nervkittlande prisceremoni korades så årets vinnare. Världens bästa kock 2017 är Mathew Peters! Vi säger grattis till honom, och även till Sverige som (inte helt tillfredsställda) landade på en sjunde plats, strax efter Finland. Norge tog hem silvret och Island bronset.

Bocuse-porslinsmalning-686
Ute i mässhallarna målade man sina egna Bocuse d´Or-statyetter.

Bocuse-slutsekund-686
Här är det bara minuter kvar innan maten ska presenteras för juryn.

Bocuse-klara-686
Färdigtävlade och lättade! Commis Hampus Risberg och kocken Alexander Sjögren.

Bocuse-Pommery-686
En av tävlingens sponsorer, Pommery, var självklart närvarande.

Fotnot: Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar