HEM

Blanda drinkar som en bartender

Har du vänner på besök och önskar att du kunde bjuda på något annat än en kyld burköl eller ett glas vin – men inte riktigt vet vad eller hur ..? Bartenders i världsklass har låtit dela med sig av sina absolut bästa tips på hur just du kan skapa extraordinära drinkar. Läs deras tips och öva på en klassisk daiquiri!

Daiquiri är en romdrink som sägs ha kommit till världen på den kubanska krogen La Floridita i Havanna, när The Daiquiri Mining Company i Kuba serverade denna drink till några viktiga affärsgäster. Ingredienserna som baren hade att erbjuda var rom och lime, så då skapades en cocktail av dessa ingredienser – med tillsats av socker, för smakbalansens skull. Där och då ska alla bartenders klassiker daiquiri ha sett dagens ljus för första gången.

Här är några insidertips som gäller drinkblandning generellt.

Bartender-tools-686

Is i drinken

Mer is innebär mindre utspädning och en svalare, skarpare smak. Återanvänd aldrig is i ett glas eller i en shaker, då smälter isen snabbare. Använd alltid ny is vid ny drink.

Krossad is

Du skapar krossad is genom att linda in is i en kökshandduk, vrida om handduken och sedan slå isen med en muddler (eller ja, med vad som helst).

Passande glas

En elegant Cosmopolitan serveras i ett elegant glas. En whiskydrink kanske i ett high ball-glas. Var lite kreativ när du väljer glas och välj glas med omsorg om du lagt ner tid på valet av drink. Det gör mycket!

Slarva inte med mängden

Följ recepten noggrant och tillsätt inte en ”extra skvätt” av någonting bara för att. En bra cocktail är en balanserad cocktail.

Vatten till alla

Vatten ska alltid finnas tillgängligt för gäster. För en uppfriskande touch, tillsätt myntakvistar eller citronskivor i vattenkaraffen. Ett annat tips är att frysa in bär i dina iskuber som du sedan serverar tillsammans med vattnet.

Skakad, inte rörd

Att skaka en cocktail innebär att den kyls, späds ut och blandas ordentligt. Fyll en shaker med 2/3 is för att försäkra dig om att dina drinkar serveras kylda och utblandade. Du använder båda händerna, skakar om shakern tills den blir kall och serverar i glas över färsk is.

Vikten av att sila

Sila drinken så slipper du ”ogräset”, det vill säga rester från ingredienserna. För skakade drinkar använder bartenders en Hawthorne-sil. Julep-sil används när du blandar i glas, men du kan även använda en klassisk tesil.

Muddlerteknik

En teknik som används för att pressa ut smaker ur frukt, örter eller kryddor. Placera ingredienserna i botten av en shaker eller ett glas, använd sedan en muddler till att trycka ned och krama ur ingredienserna.

Pressad citron

Mjuka upp citronen genom att knåda och rulla den lätt mot ett bord. Skär den i två halvor och pressa ut saften med en citruspress.

Citronzest

Zest används för att ge drinken en specifik arom- och smaktillsats. För att frigöra oljorna ur ett zest, placera ytterskalet nedåt över drinken och nyp ihop kanterna.

Kreativ garnering

En garnering höjer det visuella intrycket av din cocktail. Var kreativ och skapa något som inte bara höjer utseendet, utan även bidrar till smaken.

Sätt nu dina färdigheter på prov genom att blanda en härlig daiquiri!

Ron_Zacapa_23_Daiquiri-686

Zacapa Daiquiri

Du behöver:
45 ml Ron Zacapa (mörk rom)
20 ml färsk lime juice
10 ml sockerlag
1 lime
1 shaker
Is

Så här gör du:
Fyll en shaker med 2/3 is.
Tillsätt Ron Zacapa, färsk lime juice och sockerlag. Skaka om.
Sila av drinken direkt i ett glas (utan is) – förslagsvis i ett coupeglas.
Garnera med lime zest.
Klar att servera!

Källa: Diageo

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.