HEM

Belgisk rosécider på svensk mark

En exklusiv och uppfriskande mousserande cider har sett dagens ljus på Systembolaget! Cidrerie Stassen Cuvée Rosé är tillverkad av de sällsynta, handplockade rödköttsäpplena som växer i den belgiska Liègedalen samt en gnutta tranbär. Utmärkt som sällskapsdryck eller till lättare måltider och söta desserter.

Cidrerie Stassen Cuvée Rosé är en halvtorr cider med en ljusrosa färg, generös arom och en balanserat len och fyllig smak av röda bär – följd av en frisk eftersmak. Serveras väl kyld i champagneglas som mingeldryck eller till maträtter av fisk, fläsk och fågel. Avnjuts med fördel även till desserter.

Äpplen istället för röda druvor

De ovanliga äpplena med sitt röda fruktkött är inspirationskällan till den rosafärgade cidern. Skaparen Jean-Pierre Stassen, cidermakare i fjärde generationen, berättar hur Cuvée Rosé blev till:
– När vi år 2006 hittade tre träd som gav äpplen med rött fruktkött påbörjade vi ett idogt arbete för att korsa dessa med andra äppelvarianter för att få fram rätt färg och smak. Det tog oss sex år och över tusen olika korsningar innan vi valde ut tre stycken som planterades i våra äppellundar! Skörden av dessa används nu i vår Cuvée Rosé. De här äpplena har liknande egenskaper som röda druvor, de ger vår cider en vacker färg, härliga tanniner och en smak av röda bär, säger Jean-Pierre Stassen.


Jean-Pierre Stassen njuter av ett glas rosécider.

Korkad äppelcider

Cidrerie Stassen tillverkas av väl utvalda belgiska äpplen som jäses med champagnejäst, kyls och lagras. Cidern buteljeras i exklusiva 75-centilitersflaskor med champagnekork, som erbjuder samma känsla som de finaste champagnehusen.

Med en alkoholprocent på 7,4 procent erbjuder Cidrerie Stassen Cuvée Rosé ett uppfriskande, mer lättillgängligt och alkoholsvagare alternativ till mousserande roséviner. Smaken är pärlande och uppfriskande, balanserat fruktig utan att för den skull bli för söt.


Det unika röda äppelfruktköttet har egenskaper som påminner om röda druvor.

Med jäst från Champagne

De äpplen som pressas och jäses till Cidrerie Stassens prisvinnande cider kommer från belgiska äppelträd som planterats cirka 200 meter över havet, i kalkstensrik jord. Frukten skördas mellan september och oktober varje år. Under fermenteringen av den pressade juicen används sedan en särskild jäststam från Champagneregionen. Vätskan lagras och jäses i Aubeldalen, med en temperatur mellan 12 och 20 grader, beroende på säsong. Därefter kyls den till källartemperatur och när cidern är redo lagras den skyddad från ljus i en konstant temperatur av 15 grader tills den buteljeras.